На знімку: свою майстерність на форумі демонструють майбутні перукарі — учні Полтавського ПТУ № 31.

Фото автора.

Цей масштабний захід зініціювали фахівці департаменту освіти і науки ОДА. Відбувався він просто неба, на Театральній площі.

Тут свої здобутки презентували провідні заклади профтехосвіти регіону. Колективи останніх прагнули зробити це якомога креативніше. Тож відбувалася демонстрація продукції, виготовленої руками учнів, повсюдно діяли майстер-класи, дефілювали учасники молодіжних театрів мод, виступали переможці огляду-конкурсу художньої самодіяльності тощо. Хоча йшлося, звісно, не лише про розваги.

Форум тривав під гаслом «Освіта, професія, кар’єра». І був покликаний сприяти піднесенню престижності та популяризації робітничих професій. Адже сьогодні промислові й сільгосппідприємства області відчувають гострий дефіцит кваліфікованих робітників.

Проблемам підвищення якості такої освіти та професійної підготовки, яке можливе лише в тісній співпраці з сьогоднішніми й потенційними роботодавцями, присвятили засідання круглого столу, що відбувалося в рамках форуму. Його учасниками стали заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, профільні посадовці, керівники підприємств, які входять до складу регіональної ради з питань профтехосвіти. Вони констатували, що певний досвід переорієнтації системи на реальні потреби виробництва, модернізації та оптимізації мережі на Полтавщині вже є.

Втім, позитивні зміни треба постійно примножувати. До речі, 2017-го в області налічувалося 42 заклади профтехосвіти, минулоріч їх стало 38, а нинішнього поменшає ще на чотири. Однак фахівці переконані: за сьогоднішніх умов перевагу треба надавати не кількості, а якості...