Про увічнення пам’яті борця за незалежність України, Героя України Левка Лук’яненка

7 липня 2018 року не стало борця за незалежність України, політв’язня радянського режиму, співзасновника Української Гельсінської групи, одного з найвидатніших політичних та громадських діячів України ХХ століття, народного депутата України першого, другого, четвертого та п’ятого скликань, автора Акта проголошення незалежності України, Героя України Левка Григоровича Лук’яненка.

З метою вшанування пам’яті Левка Лук’яненка та увічнення його як незламного правозахисника Верховна Рада України постановляє:

1. Рекомендувати органам місцевого самоврядування розглянути питання щодо: перейменування вулиць, провулків, площ, скверів; встановлення меморіальних дощок та пам’ятних знаків; найменування закладів культури та закладів освіти, що знаходяться у їхньому підпорядкуванні; виготовлення та розміщення соціальної реклами на честь Левка Лук’яненка.

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України забезпечити проведення у закладах середньої та вищої освіти уроків, виховних годин, круглих столів, науково-практичних конференцій, інших тематичних заходів, присвячених життю та діяльності Левка Лук’яненка.

3. Запропонувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг пам’ятну монету, присвячену Левку Лук’яненку.

4. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

5. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 6 червня 2019 року.

№ 2748-VIII.