На знімку: Кам’янець-Подільська СЕС стала другою за потужністю у країні.

Фото з інтернет-ресурсу.

Для 13 тисяч домогосподарств, що становлять третину в Кам’янці-Подільському, це вже реальність. Адже у районі на території села Панівці запрацювала нова сонячна електростанція «Кам’янець-Подільська» компанії «Подільськенерго». Загальний обсяг інвестицій у будівництво СЕС — приблизно 55 мільйонів доларів.

За своєю потужністю у 63,8 мегавата вона стала другою в країні. На ній встановлено 220 тисяч монокристалічних модулів і силові трансформатори. А розташована станція на 110 гектарах полів фільтрації Кам’янець-Подільського цукрового заводу. Поля, які стали непридатними для сільського господарства, згодились для енергетики.

Раціонально використовуючи землю і сонце, станція не тільки вироблятиме електроенергію, а й скоротить щорічні викиди вуглекислого газу на 67 тисяч тонн.

Свою користь від роботи сонця матиме і село. Щорічно в бюджет Панівців від експлуатуючої компанії надходитимуть як орендна плата 2,6 мільйона гривень.

Своїми успіхами у розвитку альтернативної енергетики може похвалитись і Старокостянтинівський район. За кілька останніх років тут побудували малі ГЕС на річці Случ у селах Самчики та Губин, сонячні електростанції у селах Коржівці, Северини та Вишнопіль. А нещодавно запрацювала сонячна електростанція потужністю 1,9 мегавата у селі Писарівка. Для мешканців Огіївської сільської ради, де розташована новобудова, це і нові робочі місця, і збільшення надходжень до сільського бюджету, а відтак і більші можливості для успішного розвитку.

Далеко не всі станції такі масштабні, але всі — корисні. В обласному центрі планують встановити кілька десятків сонячних електростанцій на дахах комунальних підприємств. Перший такий досвід уже є — сонячні панелі працюють на будівлях Хмельницького національного університету. Тепер об’єкти, які візьмуть участь у новому проекті, підшуковує Хмельницький енергетичний кластер.

Цей унікальний проект ще не має аналогів у країні. Одним із перших його об’єктів стане хмельницька ЗОШ № 7. Спочатку інвестор відремонтує дах, а потім встановить на ньому сонячні панелі. Далі поступово долучатимуться й інші комунальні об’єкти.

Загалом в області протягом нинішнього і наступного років планують ввести в експлуатацію 36 сонячних електростанцій. Їхня загальна потужність має сягнути 370 мегават. Реалізувати цей проект допоможуть інвестиції у 350 мільйонів доларів.

У краї уже активно використовують сонячну енергію — працюють 19 сонячних електростанцій загальною потужністю 55 мегаватів. До них додаються й інші альтернативні джерела. Так, у Кам’янці-Подільському успішно діє потужна біотеплоелектростанція, збудована за кошти Світового банку. Це перший в Україні, третій у Європі та п’ятий у світі за своєю потужністю об’єкт.

Лише за останній рік із відновлювальних джерел енергії було вироблено 113 мільйонів кіловат-годин електроенергії. Процес активного використання альтернативних джерел енергії триває.