Німецькі ЗМІ, розповідаючи про перебіг недавнього Петербурзького міжнародного економічного форуму, повідомили про те, що міністр економіки ФРН Петер Альтмаєр і міністр економічного розвитку РФ Максим Орєшкін підписали угоду про поглиблення економічного співробітництва між обома країнами.

Вони цитують виступи на ньому глави німецького економічного відомства, котрий вважає: «Відносини РФ і ФРН мають колосальне геополітичне значення для Росії, Європи, цілого світу. Ми повинні знати, що в нас є перспективи добробуту євразійського світу». Пан міністр у розмовах із журналістами закликав стабілізувати економічні відносини між двома країнами. Утім, він зазначив, що хоч німецько-російські відносини впродовж останніх двох років знову поліпшилися, обсяги торгівлі зросли, але «ми маємо стабілізувати ці відносини».

Що «поліпшилися», то про це йдеться також у повідомленні Федеральної митної служби РФ: товарооборот між двома країнами 2018-го зріс до попереднього року на 19,3% і становить 59,6 млрд дол. З часткою у 8,7% ФРН займає друге, після Китаю, місце в обсягу російської зовнішньої торгівлі. А, за повідомленням Банку Росії, позитивне сальдо прямих іноземних інвестицій із ФРН у РФ становить 343 млн дол. — на стільки більше німецьких інвестицій прийшло до Росії, ніж пішло в зворотному напрямку. Пан міністр Альтмаєр пообіцяв, що уряд ФРН і надалі підтримуватиме інвестиції в Росії.

Стосовно запроваджених антиросійських санкцій Берліна у зв’язку з агресією РФ проти України Петер Альтмаєр у Twitter повідомив, що вони зберігатимуться, «поки Росія не усуне причини їх запровадження». За його словами, він пояснив це російській стороні під час Петербурзького міжнародного економічного форуму. Але Німеччина не відмовляється від співробітництва з Росією у тих сферах, котрі не підпадають під обмеження. За словами міністра, прикладом успішного економічного співробітництва є відкриття нового автозаводу Daimler неподалік російської столиці. Крім того, повідомив він, значні інвестиційні плани є також і в інших німецьких підприємств.

Тим часом, за повідомленням Єврокомісії, вона має намір 20 червня продовжити економічні санкції ЄС проти Росії…

Берлін.