Учора Постійний третейський суд у Гаазі розпочав перші слухання в спорі України з РФ про порушення Москвою міжнародного морського права в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці. Агентом України виступає заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

10 червня російська сторона представила перший раунд усних аргументів, а 11 червня — Україна. 13 червня РФ представить другий раунд усних аргументів, і наступного дня, 14 червня, — черга України. Тільки вступна заява кожної сторони в першому раунді усних виступів буде відкритою для громадськості. Потім слухання проходитимуть у закритому режимі.

Олена Зеркаль учора у Фейсбуку заявила, що «з появою справи про імунітети наших військових кораблів і членів їх екіпажів справу стали називати «великою» справою з морського права, бо вона стосується всіх порушень, які вчинила Росія, — перешкоджання навігації, крадіжка наших корисних копалин, незаконний вилов риби, спорудження Керченського мосту та багато інших». «Ця справа триває з 2016 року, коли стало зрозумілим, що Росія не готова усунути порушення Конвенції ООН з морського права добровільно, — зауважила О. Зеркаль. — Протягом цього часу ми пройшли складний процес відбору арбітрів та підготували меморандум з викладенням всіх порушень, вчинених Росією. Росія робить усе для затягування справи. Тому вона оскаржує юрисдикцію трибуналу». Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції також наголосила, що завдання української делегації просте й складне водночас — відстояти своє право на судовий розгляд справи по суті.

«Росія, прагнучи вбити справу, намагається додати два важливі питання. По-перше, Росія намагається поставити під сумнів український суверенітет в Криму. Ніби з процедурних мотивів Росія намагається надати хоч якоїсь ваги своїм аргументам щодо Криму. Слухаючи всі аргументи Росії, слід пам’ятати одне: Крим — це Україна. Загалом виглядає, що Росія прагне перетворити слухання на лекцію з конституційного права України. По-друге, Росія намагається довести, що має право свавільно вести себе на Азові й у Керченській протоці, бо там не застосовується міжнародне морське право. Ми знаємо з вами цю історію. Росія прагнула цього давно. Наше завдання — не дати відновити імперське минуле Росії», — резюмувала О. Зеркаль.