У Верховній Раді відбулося засідання круглого столу на тему «Перемогти смерть: ключові чинники, що впливають на тривалість життя українців», ініційованого головою Комітету з питань охорони здоров’я Ольгою Богомолець (на знімку).

Учасники обговорили ключові чинники, що обумовлюють високу смертність населення внаслідок природних причин, та шляхи їх подолання.

Відкриваючи засідання, О. Богомолець зазначила, що завданням сьогоднішнього круглого столу є створення фахової групи для напрацювання рекомендацій законодавчій та виконавчій владі з метою зниження смертності та збільшення тривалості життя в Україні.

«Тривалість життя для мене є головним критерієм державної політики. Тому що, якщо люди живуть довго, продуктивно, тоді держава стабільна і продуктивна», — сказала народний депутат.

За її словами, в країні спостерігається демографічна криза — постійне скорочення рівня народжуваності та зростання смертності населення, яке поєднується з посиленням процесу «старіння нації». Значну частину населення Україна щорічно втрачає за рахунок високої смертності осіб працездатного віку.

Починаючи з 1991 року чисельність населення України з 51,9 мільйона осіб до 1 січня 2018 року скоротилася до 42,4 мільйона.

Голова комітету підкреслила, що нині Україна належить до трійки європейських держав з найвищою інтенсивністю природного скорочення населення. Аналітики ООН підрахували, що до 2050 року населення України може скоротитися на 36%. Середня очікувана тривалість життя українців становить 72 роки: у чоловіків — 67 років, у жінок — 76 років.

«Згідно з прогнозними розрахунками, населення України може «обнулитися» вже через 179 років, і це без врахування міграційних процесів. Якщо враховувати міграцію, то це відбудеться вдвічі швидше», — поінформувала О. Богомолець.

Вона висловила впевненість: «Ми з вами можемо це змінити і для цього не потрібно багато часу. Це доводить приклад інших європейських країн, який ми можемо використовувати, напрацьовуючи і своє».

Тривалість життя людини та стан її здоров’я залежать від багатьох факторів: кліматичних умов, стану навколишнього середовища, соціально-економічних умов, забезпечення продуктами харчування та їх цінності, а також стану системи охорони здоров’я та способу життя людини. Загальновідомо, що профілактика неінфекційних захворювань майже утричі менш затратна, ніж лікування хворих.

Голова комітету поінформувала, що за статистикою, основною причиною смерті протягом останніх років є серцево-судинні захворювання (67,0%), на другому місці — новоутворення (13,6 %). Зовнішні причини спричинили 5,4% смертей.

Щорічно в Україні понад 150 тисяч осіб дізнаються, що вони онкохворі. Щодня рак виявляють у 450 людей.

Народний депутат зазначила, що це обумовлено тим, що в Україні здебільшого вперше онкологічну патологію виявляють вже на досить пізніх стадіях. Причиною цього, за її словами, є недоліки в організації профілактичного напряму у цій сфері та низька обізнаність громадян щодо необхідності запобігання онкозахворюванням.

Так, учасники круглого столу наголошували, що тривалість життя — це інтегральний показник стану суспільства.

Підбиваючи підсумки круглого столу, як повідомили в Інформаційному управлінні апарату Верховної Ради України, О. Богомолець зазначила, що потрібно бачити інституції, через які реалізовуватимуть напрацьовані пропозиції. Вона висловила сподівання, що наступна команда, яка зайде в Міністерство охорони здоров’я, формуватиме вертикаль влади в системі охорони здоров’я.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.