Про це днями повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, пріоритетними в цьому напрямку є два об’єкти — полігон твердих побутових відходів № 5 і завод «Енергія». Так, полігон планують перетворити на екологічно безпечне місце шляхом переходу від захоронення, старого способу утилізації відходів, до переробки. Щодо заводу «Енергія», то там мають провести масштабні ремонтні роботи.

«За два роки ми повинні замінити всі електрофільтри й виконати капітальний ремонт котлоагрегатів, що дасть змогу значно збільшити потужність заводу та вийти на рівень нових екологічних стандартів», — зазначив Пантелеєв.

Після завершення цієї роботи, за словами заступника голови КМДА, місто буде готове перейти до другого аспекту — створення системи хімічного очищення на заводі «Енергія». Нині проект перебуває на етапі розробки й чекає на екологічну експертизу. Дедлайн закінчення роботи незмінний — два роки. Головна мета ініціаторів реорганізації «Енергії» полягає в перетворенні сміттєспалювального заводу на ТЕЦ, яка працюватиме на альтернативному паливі з потужністю 700 тис. тонн кубічних твердих побутових відходів на рік.

Також Пантелеєв наголосив, що, крім глобальних ідей, місто підтримуватиме й сортування на побутовому рівні. Уже в червні-липні влада починає реалізацію декількох відповідних проектів. Так, функціонуватимуть п’ять сортувальних станцій у різних районах столиці, а біля житлових будинків планують встановити приблизно 3000 контейнерів для роздільного збору сміття.

До речі, на сьогодні всі підприємства із сортування відходів погодилися співпрацювати з міською владою, хоча, за даними Пантелеєва, така діяльність є абсолютно нерентабельною.

«Економічної вигоди вони не мають, але ми штовхаємо їх на діалог, бо ж є велика суспільна потреба», — додав він.

Поки що кожен перевізник дотримуватиметься свого підходу в роботі, завдяки чому пізніше місто зможе обрати єдиний оптимальний варіант.

Фото УНІАН