Фото автора та з сімейного архіву родини Марчуків.

Для третьокласниці Вероніки Марчук із селища Степань, що в Сарненському районі на Рівненщині, двері в мистецькі світи завжди відчинені, і вона наполегливо туди зазирає.

Ще у три роки вивчила напам’ять чималу гумореску Павла Глазового «Геніальний кум». Допомогла її осилити сестра Ілона, яка тоді готувалася до районного конкурсу-огляду читців-декламаторів «Поліські пересмішники». Маленькій Вероніці дуже подобалося декламувати цю гумореску. Дівчинка виявляла такий талант у жестикуляції, міміці й дикції, що її слухачі від душі сміялися і щоразу просили ще раз продекламувати «кума».

Тепер Вероніку Марчук знають як талановитого майстра розмовного жанру, адже ще першокласницею з першого разу підкорила районну сцену на огляді-конкурсі читців-декламаторів, присвяченому пам’яті Леоніда Куліша-Зіньківа, посівши І місце. Нинішнього року знову перша в молодшій віковій категорії. Окрім того, і в районному конкурсі «Поліські пересмішники» першого разу отримала диплом за ІІ місце, а наступного — за ІІІ.

Родина Володимира Васильовича та Валентини Степанівни Марчуків — це оаза талантів, адже кожен із членів сім’ї поєднав свою долю з мистецтвом. Мама веде гурток «Драматичний театр», де розвиває свої акторсько-декламаторські здібності Вероніка. Тато — викладач по класу фортепіано в Степанській музичній школі, куди також частенько навідується донька, але до іншого наставника — Олени Пінчук, яка навчає грати на бандурі. Нещодавно на звітному обласному конкурсі музичних шкіл Вероніка у своїй категорії посіла ІІ місце, а на третьому Всеукраїнському відкритому фестивалі-конкурсі виконавців на народних інструментах «Мереживо», присвяченому пам’яті Олександра Степанова, — І місце у віковій категорії до 11 років. Участь у цьому дійстві брали музиканти з десяти областей України.

Старша донька Марчуків Юлія — керівник гуртка «Веселі нотки» в Степанському будинку дітей і молоді, тож дівчинка — частий гість і в сестри. Адже Вероніка ще й співає змалку (вона солістка в колективі), і відвідує гурток сучасного танцю.

Середня сестра Ілона, окрім основ декламування, навчила Вероніку ще й вправно фотографувати. Минулої осені на фотоконкурсі «Моя Україна», який проводив Рівненський обласний центр народної творчості, у трьох номінаціях здобула два І та одне ІІ місце. А на Всеукраїнському заочному конкурсі робіт фотоаматорів «Моя країна — Україна!» Вероніку нагородили шістьма дипломами! Торік вона посіла ІІ місце в районному етапі Всеукраїнського конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика й була відзначена на районному фестивалі «Творча обдарованість».

Як зізналася Вероніка, їй подобається читати й малювати, у вільний час кататися по Степані на роликах із найкращою подружкою Сашкою Чуприною. Хоче, коли виросте, стати акторкою.

А ось що про сімейного вундеркінда розповіла мама Валентина Степанівна: «Ніка на місці сидіти не може, постійно в русі, на репетиціях, навчанні... Самостійно навчилася монтувати відеоролики на комп’ютері в професійних програмах, а ще вміє смачно готувати. Особливо вдаються відбивні й піца, якими завжди пригощає нас і друзів».

Сарни Рівненської області.