У травні споживча інфляція в річному вимірі становила 9,6 відсотка (8,8% — у квітні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7 відсотка. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики.

У Нацбанку визнали, що фактичний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в Інфляційному звіті за квітень. «Це зумовлено насамперед стрімкішим, якщо порівняти з очікуваним, підвищенням цін на сирі харчові продукти внаслідок їх недостатньої пропозиції. Крім того, вищими темпами дорожчало паливо через складнощі з імпортом енергоресурсів із Білорусі та Росії. Водночас базова інфляція, як і в попередні місяці, була дещо нижчою за прогноз — 7,4 відсотка у річному вимірі», — пояснили в Нацбанку.

Оновлені оцінки впливу різних чинників на показники інфляції, а також прогноз інших макроекономічних показників буде оприлюднено у наступному Інфляційному звіті, який буде опубліковано 25 липня.

Нагадаємо, минулого року інфляція сповільнилася до 9,8 відсотка (з 13,7 відсотків у 2017-му). НБУ очікує, що вона знизиться до 6,3 відсотка на кінець 2019-го та до 5 на кінець 2020 року.

Фото: ukranews.com