Схоже, що перед самітом у Парижі 1 липня, на якому очікується поновлення діалогу між Белградом і Приштиною, влада Косово й не думає знижувати градус напруги в цьому вибухонебезпечному регіоні.

У середу на головній площі Приштини Скандербег пишно відзначили 20-річчя «визволення країни від сербської навали», котре, як вважає нинішня косовська влада, відбулося завдяки введенню в Косово сил НАТО. Вони запобігли подальшим зіткненням між сербськими регулярними підрозділами й так званою Армією визволення Косово.

На цей захід навіть запросили екс-президента США Білла Клінтона та екс-державного секретаря США Мадлен Олбрайт.

Високого вашингтонського гостя Приштини в Белграді вважають одним із винуватців ухвалення рішення про початок бомбардувань літаками НАТО стратегічних об’єктів і державних будівель тодішньої Республіки Югославії.

Екс-президент США Білл Клінтон у вівторок був прийнятий президентом Косово Хашимом Тачі та прем’єр-міністром Рамушем Харадінаєм, які подякували йому за ухвалення в 1999 році важких політичних рішень.

Ще більше розізлили офіційний Белград заяви Клінтона про те, що Косово заслуговує на членство в НАТО і Європейському Союзі. «Думаю, що весь світ може брати приклад з Косово в тому, як слід розвиватися і жити в мирі з сусідами. Я завжди пишатимуся тим, що був президентом США в той час, коли хтось потребував допомоги й просив припинити етнічні чистки і вбивство невинного цивільного населення...» — заявив Білл Клінтон на зустрічі з місцевими й закордонними журналістами.

У Сербії на події 20-річної давності дивляться з іншої точки зору і вважають, що проведення пишних урочистостей із цього приводу було недоречним, як і висловлювання екс-президента США.