Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).

Басейн річки Дніпро в межах України становить понад 290 тис. кв. км, навколо якого мешкає чи не третина її населення. Поганий стан головної водної магістралі України нині є не просто проблемою для людей, які проживають по обидва береги річки, а є загальнодержавною проблемою на рівні національної безпеки країни, оскільки воду Дніпра сьогодні споживають майже 70 % її населення.

Разом з тим річка — це не тільки питна вода та її природні ресурси, технічна вода для технологічних потреб тисяч промислових та сільськогосподарських підприємств, головна водна транспортна артерія країни, а й можливість відпочинку для людей, які мешкають біля великої річки. Інтернет рясніє страшилками про гнітючий стан річки, а що ж насправді сьогодні коїться з Дніпром?

На ці та інші питання допоможе відповісти екологічна експедиція, що її підтримує «Голос України», яка організована людьми, небайдужими до проблем річки, які довгі роки прожили на її берегах і не уявляють без неї свого життя. Експедицію заплановано на середину літа за маршрутом Київ — Дніпро (І етап) і пізніше за маршрутом Дніпро — Херсон (ІІ етап). Участь у експедиції візьмуть до чотирьох осіб, із яких двоє мають досвід наукової праці. Експедиція здійснюватиметься на двох критих надувних човнах на веслах, але в критичних ситуаціях також може бути використано невеличкі двигуни. Човни попливуть за заздалегідь визначеним маршрутом, який проходитиме на відстані 200-300 і ближче метрів від берега, що дасть можливість вивчати проблеми річки та її берегів.

Під час експедиції шлюзування не передбачено, оскільки човни та інший туристичний інвентар переноситимуть її учасники через дніпровські греблі вручну.

Під час підготовки експедиції буде використано досвід попередніх таких експедицій, як-от: вибір більш економічних та зручних маршрутів, а також методика подолання важких переходів на окремих ділянках річки. Також використовуватимуться сучасні прилади для визначення місця знаходження та зв’язку.

Першочергово планується дослідити такі питання:

— наявність у прибережних водах та на берегах неорганічного сміття;

— стан води у прибережних зонах;

— стан заростання річного плеса, а також берегів і заток річки очеретяними та іншими природніми культурами;

— стан прибережних заповідних територій;

— стан укріплення берегів;

— стан пам’яток археології та культури у прибережних зонах;

— забудова прибережних смуг.

Експедиція не має наміру проводити глибокі наукові дослідження щодо екологічного стану Дніпра. Про важкі наслідки діяльності людини в басейні великої річки та трагічний стан головної водної артерії України екологами та небайдужими до цієї проблеми людьми вже написано чимало. Водночас необхідно констатувати, що ці непоодинокі волання так і не призвели до дієвих наслідків, оскільки проблема Дніпра сьогодні продовжує залишатися загрозою континентального масштабу. Відродження Дніпра та інших європейських річок має стати завданням для всієї європейської спільноти.

Головне для експедиції — вкотре привернути увагу людства до цієї кричущої проблеми.

Учасники походу переконані, що, завдячуючи подібним експедиціям та зібраним ними матеріалам, перспектива відродження планети Земля стане для всього людства більш близькою та актуальною, ніж перспектива переселення на Марс.

Під час зупинок заплановано репортажі з місця подій з демонстрацією відповідних фото та відеоматеріалів, а також підсумковий репортаж у газеті «Голос України» після завершення експедиції. До зустрічі на сторінках газети.

Вітрила підняті, в дорогу! З Богом!

Юрій ЯСЕНЧУК, Олег БАБЕНКО.