Підкомітет з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стіл на тему «Досвід Швеції з питань протидії торгівлі людьми та сексуальній експлуатації». Захід відбувся за підтримки Посольства Королівства Швеції в Україні.

Торгівля людьми — не менше зло, аніж торгівля зброєю та наркотиками, це третій у світі за прибутковістю нелегальний «бізнес». Жертвами сексуальної експлуатації стають не лише жінки, а і чоловіки, діти.

Зростання «сексуального бізнесу», на жаль, впливає і на імідж нашої країни, наголосила ініціатор заходу — голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народна депутатка України Ірина Суслова. Є лише приблизні підрахунки, скільки осіб в Україні втягнуті в «сексуальний бізнес», скільки людей «експортовано» за кордон, де наші дівчата (чи й хлопці) опиняються фактично у рабстві — без документів, грошей і надії на повернення. За даними ООН, 10% всіх жертв торгівлі людьми — то діти, неповнолітні дівчатка і хлопчики віком до 18 років. Україна набуває сумної слави «країни сексуального туризму». Такі послуги пропонують на спеціальних сайтах в Інтернеті, й навіть в аеропортах та на вокзалах. За словами І. Суслової, цьому сприяє низка факторів — соціальна нестабільність та бідність, лояльність українського законодавства до сексуальної експлуатації (проститутки та сутенери можуть відкупитися невеликим штрафом), а також — неефективна робота правоохоронних органів, війна на сході України та окупація частини Донбасу. «Природа проституції та торгівлі людьми — не від доброго життя, — зауважила парламентарій. — Дехто спочатку думає, що це тимчасово, але вирватися з цієї пастки неможливо».

Спеціальний посол Швеції з питань протидії торгівлі людьми Пер-Андерс Сунессон (котрий має великий досвід правоохоронної діяльності) розповів, як функціонує швецька модель, яку запровадили й інші скандинавські країни та хоче започаткувати й Ізраїль. За словами пана Посла, у Швеції теж зростає занепокоєння, що дедалі більше осіб стають жертвами торгівлі людьми, а потужне міжнародне лобі нав’язує думку, що проституція має вважатися «роботою». У Швеції запроваджено посаду спеціального Посла, щоб розповідати світові про протидію торгівлі людьми, сексуальній експлуатації та насильству. У Швеції було створено відповідну державну комісію і відбулося багато дискусій щодо легалізації проституції. Однак більшість виступили проти легалізації, і зрештою швецький уряд прийняв рішення, що тих, хто втягнутий у надання сексуальних послуг, треба вважати жертвами насильства, а тих, хто купує «кохання», та сутенерів — злочинцями. Було внесено зміни до законодавства, після чого, як свідчать дані правоохоронних органів, у Швеції впав рівень залучення осіб до «секс-бізнесу», а також зменшилася кількість злочинів та вбивств «жриць кохання».

Під час дискусії наводилися вражаючі факти українських реалій. Нещодавно правоохоронці викрили у Хмельницькій області 42-річну жінку, котра хотіла за 15 тисяч доларів продати свою 15-річну доньку в сексуальне рабство за кордон. Її зупинив департамент Нацполіції з протидії торгівлі людьми. Є і непоодинокі випадки, коли батьки продають своїх дітей за кордон за декілька тисяч доларів. «І вироки несумірні із скоєними злочинами, — зауважила І. Суслова. — Нерідко підозрювані виходять під символічну заставу і потім кудись зникають». Адже за торгівлею людьми стоять потужні транснаціональні злочинні угруповання.

В Україні проблемою запобігання торгівлі людьми опікується Міністерство соцполітики, і така модель поширена і в країнах ЄС. За словами заступниці міністра соціальної політики Наталії Федорович, в Україні діє спеціальна державна програма. «Однак дуже важливо, щоб ця програма мала фінансове забезпечення під реалізацію її складових», — наголосила урядовець. Значну підтримку у реалізації вітчизняної програми запобігання торгівлі людьми надають ОБСЄ та Міжнародна організація з міграції, а також міжнародна громадська організація «А-21» із протидії рабства. Важливим також є вдосконалення чинного законодавства із протидії торгівлі людьми та сексуальному рабству.

Нині на розгляді у Верховній Раді перебувають два законопроекти на цю тему — про внесення змін до деяких законодавчих актів у частині протидії торгівлі людьми, який передбачає передачу повноважень органам місцевого самоврядування у наданні допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, а також законопроект в авторстві народного депутата України Ірини Луценко — про посилення відповідальності суб’єктів підприємницької діяльності за працевлаштування за кордоном.

Учасники заходу наголошували на важливості інформаційних та просвітницьких кампаній у ЗМІ щодо протидії торгівлі людьми. Цьогоріч у рамках такої кампанії в усіх обласних центрах України демонструватимуть угорський фільм про жінку, котра значну частину свого життя провела в рабстві, та проведуть обговорення фільму. Важливим також є обговорення цієї проблеми і серед школярів, студентів, щоб формувати правильну модель поведінки та свідомості. Мінсоцполітики провело декілька зустрічей із колегами з країн Балтії та інших з метою створення міжнародних слідчих груп.

Учасники круглого столу заслухали інформацію представників Служби зайнятості, Нацполіції.

Факт

У період з 2014-го по 2019 рік було виявлено 1064 випадки торгівлі людьми, у 2018-му — 223, з початку 2019 року — 160. Статус «постраждалих від торгівлі людьми» з 2015-го по 2019 рік було надано 596 особам.

Фото: Ірина СУСЛОВА/facebook