На знімку: львівські депутати на переробному комплексі сміття у Гданську.

Фото прес-служби міськради.

Представники депутатських фракцій Львівської міськради побували на Гданському заводі механіко-біологічної переробки відходів, аби ознайомитися з польським досвідом поводження зі сміттям. Аналогічний переробний комплекс незабаром збудують у Львові.

Як повідомила прес-служба міськради, поїздку було організовано за дорученням міського голови, бо саме таку технологію будуть використовувати у Львові.

Гданський переробний комплекс був модернізований до стандартів ЄС і з 2011 року працює на повну потужність. Обслуговує територію, на якій проживає майже півмільйона осіб. Завод знаходиться в межах міста на відстані 200 метрів до найближчого житлового будинку.

У Гданську депутати побували на дільниці сортування сміття для окремо зібраних відходів, ознайомилися з системою компостування біологічних відходів, побачили, як працює система збирання та дроблення великогабаритних відходів.

«Ми плануємо збудувати такий же завод у Львові на вулиці Пластовій, 13, — поділився враженнями директор комунального підприємства «Зелене місто» Вадим Ноздря. — Це прекрасна нагода все побачити і поспілкуватися з фахівцями, які експлуатують цей комплекс».

Львів нині вже робить конкретні кроки для роздільного збору відходів, у тому числі електроніки та великогабаритного будівельного сміття. Незабаром відкриють станцію для компостування відходів. Для розв’язання сміттєвої проблеми місто отримало 25 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 млн євро гранту і з міського бюджету виділило 6,75 млн євро.

Львів.