На знімку: учасникам наради було над чим порозмірковувати.

Фото автора.

«Голос України» вже кілька разів на своїх сторінках порушував питання щодо обміління цього озера. Зокрема у серпні-грудні нами були зафіксовані відмілини у вигляді піщаних стрілок, які подекуди відходили від берега на 100—150 метрів. Пов’язано це із потеплінням клімату, а отже, і збільшенням поверхневого випаровування, а також зі зниженням рівня підземних вод, які живлять озеро.

Учасники наради побували на шлюзі-регуляторі каналу, що з’єднує Світязь з озером Луки-Перемут. Ця гідроспоруда нині перебуває в аварійному стані і не спроможна належно виконувати свої функції з регулювання стоку із Світязя. Як наслідок — озеро щодоби втрачає велику кількість води, що є неприпустимим, особливо у маловодні періоди року.

Проектувальники вже провели на об’єкті необхідні вишукувальні роботи. Є сподівання, що і питання фінансування проектних та будівельних робіт з облаштування гідроспоруди теж буде вирішено оперативно.

Працюючи на перспективу, учасники наради побували на ще одному об’єкті — Луківському магістрально-меліоративному каналі, який регулює рівні ґрунтових вод на прилеглих до озера Луки-Перемут територіях. Декілька років тому механізатор з необережності знищив тут шлюз-регулятор. Тепер немає можливості підпирати в каналі воду, підвищуючи таким чином її рівень у ґрунті. Відновлення шлюзу, на думку фахівців, позитивно вплине на підтримання водного режиму озера Луки-Перемут і оздоровлення довколишньої екосистеми.

Порушувалося питання й про інші меліоративні системи, вдосконалення яких допоможе зберегти водний режим Шацьких озер. Передбачено розробити спеціальний розділ до обласної програми «Екологія 2016—2020», який би стосувався саме цієї проблеми.

Величний і гордий Світязь чекає, що люди нарешті віддячать йому своєю підтримкою за всі ті зваби, які він дарує їм.