Адміністрація Президента України повідомила, що глава держави Володимир Зеленський 17 червня відвідає з офіційним візитом Францію, а 18 червня — Німеччину. Програма передбачає його зустрічі з лідерами обох країн, керівниками парламентів, провідними представниками французького та німецького бізнесу. Офіційний представник німецького уряду Штеффен Зайферт також повідомив про візит Володимира Зеленського до Берліна. Він зазначив, що це буде перша персональна зустріч Зеленського з Канцлером Ангелою Меркель, а також, що обидва очільники днями мали телефонну розмову. Українського Президента прийматиме у своїй резиденції і Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Німецькі ЗМІ оприлюднили теми розмови Канцлера Німеччини і Президента України. Йшлося, зокрема, про перші заходи в рамках підтримки політичного діалогу, а також про розвиток ситуації на тимчасово окупованих територіях Донбасу, зацікавленість та активізацію зусиль з метою повернення миру, в тому числі в рамках «нормандського формату».

Німецькі експерти зазначають, що відновлення переговорів у «нормандському форматі» на вищому рівні вже найближчим часом — особлива тема, яка може стати однією з головних під час зустрічі Зеленського з Меркель, посилаючись на висловлювання керівника робочого штабу «Україна» у МЗС ФРН Андреаса Протманна.

Німецький дипломат зокрема заявив: «Ми сподіваємося, що нині буде шанс для рестарту. Хоч перші сигнали з Москви не дуже обнадійливі, але ми сподіваємося, що Росія подумає два рази, і повернеться за стіл переговорів. Ми справді сподіваємося, що зустрічі в «нормандському форматі» відновляться найближчим часом».

Разом з тим він визнав, що кроки України останнім часом, спрямовані на пошуки миру, поки що односторонні, й що було б добре, якби Росія на це реагувала. А Німеччина, зі свого боку, готова допомагати, зокрема, під час зустрічей з керівниками РФ. Андреас Протманн вважає, що процес має бути перезапущений новою командою нового Президента України. «А ми можемо стверджувати, — сказав представник МЗС ФРН, — що буде й продовження нашого тісного контакту з колегами в Києві».

Берлін.