У Луцьку в Свято-Троїцькому кафедральному соборі Православної церкви України в понеділок відбулося урочисте богослужіння з нагоди Храмового свята Дня Святого Духа. Божественну літургію очолив постійний член Священного синоду Константинопольської православної церкви митрополит Анейський Макарій (Павлідіс). Із ним співслужили головний секретар Священного синоду Православної церкви України митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, священнослужителі Волинської єпархії. Для парафіян храму і високих гостей співав архієрейський хор «Оранта».

Божественну літургію очолив постійний член Священного синоду Константинопольської православної церкви митрополит Анейський Макарій (Павлідіс). Із ним співслужили головний секретар Священного синоду Православної церкви України митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, священнослужителі Волинської єпархії. Для парафіян храму і високих гостей співав архієрейський хор «Оранта».

На завершення служби Божої митрополит Макарій у проповіді розкрив зміст великого торжества Святої Трійці, нагадавши слова святителя Йоана Золотоустого: «Днем П’ятдесятниці для нас, віруючих, мають стати всі дні року».

— Отже, це величне свято, — наголосив митрополит Макарій, — щороку відбувається з благодаттю зішестя Святого Духа на всіх Божественних Літургіях усіх народів християнських. Такою є наша віра й таким є наше життя в Христі.

Дякуючи митрополиту Михаїлу за запрошення, владика Макарій переказав йому і всім волинянам благословення та найтепліші привітання Вселенського Патріарха Варфоломія. На згадку про свій візит у Луцьк представник Константинопольської церкви подарував митрополитові копію Іверської ікони Божої Матері (Вратарниці), яку освятили й приклали до оригіналу святині, що зберігається в одному з монастирів Афону.

Завершилися урочистості традиційною хресною ходою довкола храму. Зазначимо: як і щороку, просторий собор не зумів умістити всіх охочих узяти участь у врочистому богослужінні. Погост храму був ущент заповнений парафіянами, які щиро вітали один одного і високих гостей зі святом.

Фото автора.