Віктор Развадовський, Олександр Біловол.

Микола Лаврик, Тетяна Острікова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав парламентаріїв розглядати поправки до Виборчого кодексу швидшим темпом, аніж це було минулого пленарного тижня.

Глава парламенту поінформував, що після завершення розгляду всіх поправок будуть проведені консультації між робочою групою та депутатами. «Сподіваюся, зможемо більш інтенсивно і більш динамічно йти по правках і наблизити той день, коли зможемо у залі Верховної Ради прийняти Виборчий кодекс з відкритими списками, — сказав А. Парубій і додав: — Це буде величезний вклад українського парламенту в розвиток демократії і народовладдя для майбутнього нашої країни».

Після виступів від депутатських фракцій парламентарії перейшли до розгляду 135-ї правки із 4568, на якій зупинилися минулого пленарного тижня. Доповідав керівник робочої групи — голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко. Поправки, зокрема, стосувалися таємниці голосування військовослужбовців, щоб унеможливити вплив на них керівників підрозділів. Ще однією поправкою пропонувалося заборонити виборцям до завершення голосування взагалі розголошувати інформацію про те, за кого вони віддали свій голос. Вікторія Пташник пропонувала запровадити друкування бюлетенів для людей із вадами зору шрифтом Брайля. На це О. Черненко відповів, що проблема, як проголосувати людині, котра погано бачить, уже вирішена в чинному законодавстві: їй може хтось допомогти проголосувати. Щоправда, автор поправки застерегла: за допомогою сторонньої людини зможуть сфальшувати волевиявлення виборця.

Була також правка, якою передбачалося запровадити кримінальну відповідальність за повторне голосування, тобто коли одна людина «прокаруселить» декілька разів на різних дільницях. Робоча група відхилила дану поправку, оскільки відповідальність за таке правопорушення вже передбачено у чинному законодавстві.

Низка поправок стосувалася забезпечення об’єктивного та неупередженого висвітлення виборчого процесу, прав журналістів під час висвітлення виборів. Багато пропозицій передбачали посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення у ході виборчого процесу, зміни виборчої адреси, створення спеціальних виборчих дільниць, їх облаштування тощо. Однак за результатами голосування жодна із розглянутих поправок не була підтримана у сесійній залі. Перед завершенням засідання народні депутати зупинилися на розгляді 231-ї правки.

Нагадаємо, що Виборчий кодекс в разі його ухвалення стосуватиметься вже наступних виборів. Як зауважив у коментарі журналістам керівник робочої групи з опрацювання законопроекту Олександр Черненко, Виборчий кодекс об’єднує п’ять законів про вибори. Зокрема, про парламентські вибори, вибори Президента, місцеві вибори, а також закони про ЦВК та реєстр виборців. «Те, що регулюється п’ятьма законами, буде поєднуватися в одному кодексі, — зауважив О. Черненко. — Це серйозний документ, який регулює норми, пов’язані з виборами».

**

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Олег Ляшко, фракція «Радикальна партія»:

— Всі ми пам’ятаємо, як минулого тижня представник Президента в Кабміні Андрій Герус на одному з ефірів сказав, що Зеленський нікому не обіцяв знизити тарифи. Він жартував... На святу Трійцю я був на рідній Чернігівщині, в Мені. До мене підійшов пенсіонер, якому дуже не весело через платіжки, які він отримує за газ. Михайло Махіна, якому 73 роки, у нього трудовий стаж 47,5 року. У його дружини — 40 років. Михайло Григорович отримує пенсію 2,5 тисячі гривень, його дружина — дві тисячі гривень... У травні вони отримали рахунок за комуналку на 4 тисячі 718 гривень. Крім того, з цієї сім’ї вимагають повернути субсидію, яку вони отримали у 2018—2019 роках у сумі майже п’ять тисяч гривень. Ми вимагаємо від Президента виконати свої конституційні зобов’язання — скасувати рішення уряду про підвищення цін на газ, переглянути меморандум з МВФ...

Валерій Писаренко, група «Партія «Відродження»:

— Сьогодні парламент ввели в розгляд Виборчого кодексу. Цей документ, який містить понад чотири тисячі поправок, я переконаний, не має підтримки у сесійній залі. Немає депутатів, які б підтримали цей документ, бо він дуже недосконалий. Це було зроблено, щоб заблокувати роботу парламенту, розгляд кадрових призначень. Сьогодні Президент Зеленський вніс свої пропозиції з кадрових питань. Упевнений, що нам потрібно його підтримати... Ми повинні протягнути руку новообраному Президенту задля того, щоб він міг функціонувати.

Олександр Вілкул, фракція «Опозиційний блок»:

— Цього тижня парламент розглядатиме поправки до Виборчого кодексу. Питання важливе, але не першочергове. Давайте, шановні колеги, зробимо відступ по процедурі й розглянемо питання зниження комунальних тарифів. На словах всі фракції «за». Президент каже, що «за», але не скасовує своїм указом постанову Кабміну. Давайте сьогодні знизимо комунальні тарифи на газ, а значить, і на тепло.

Коли я бачу Зеленського по телебаченню — мені це подобається, але лише з однієї причини — це не Порошенко. Проте це лише кредит довіри, а не якісь конкретні дії. Тому в парламент повинні прийти різні партії. Дуже небезпечна однопартійна влада. Це ще нікого в світі ні до чого доброго не довело...

Максим Бурбак, фракція «Народний фронт»:

— Минулого тижня Голова Верховної Ради надав у Конституційний Суд додаткові докази неправомірності розпуску парламенту. Тепер всім очевидно: коаліція існувала до 17 травня 2019 року. А перелік ухвалених законів свідчить, що коаліція і парламент плідно працювали увесь цей час. Указ Президента про розпуск Ради зумовлений вузькопартійними політичними інтересами. Закликаємо всіх долучитися до захисту демократії та верховенства права.

Артур Герасимов, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— ...Ми вистояли у найстрашніші дні війни і впевнено стали на шлях Європейської та Євроатлантичної інтеграції. Якщо зупинитися нині — всі випробування і жертви українського народу виявляться марними. Партія «Європейська солідарність», яку очолює Петро Порошенко, є державницькою політичною силою. Ми не дамо жодних шансів реваншу і реалізації сценарію капітуляції України, які, до речі, все частіше лунають із вуст наших опонентів. Наголошую: війна закінчиться лише перемогою України і за українським сценарієм. Саме тому одним із головних завдань ми ставимо членство України в НАТО...

Олег Березюк, фракція «Самопоміч»:

— Протягом років багато народних депутатів виступали за зниження тарифів. «Самопоміч» не раз вказувала на те, що українська держава захоплена олігархами, які забирають гроші з кишень людей і кладуть їх у свої. Минулого тижня ми отримали підстави так вважати. Майже непомітне рішення Конституційного Суду показує, що НКРЕКП — орган, який формується в неконституційний спосіб. А це означає, що його рішення є неконституційними. Тепер не лише де-факто, а й і де-юре... Але є й друга сторона медалі. Це рішення КС говорить про те, що будь-яке рішення НАЗК та НАБУ також можуть бути визнані неконституційними, бо вони формуються у такий само спосіб. І цим можуть скористатися ті, хто створює обставини, де олігархи керують державою і грабують її бюджет. Тому «Самопоміч» запропонувала закон «Про Президента України».

Сергій Соболєв, фракція «Батьківщина»:

— Всі підтримують новий курс нового Президента, готові підставити плече, тільки доходимо до голосування в залі і перше ключове питання — міністр закордонних справ — провал тотальний. Чомусь голосувати ті, хто найбільше хоче підставити плече, не хочуть. І знову черговий візит Президента відбувається без зміни керівника зовнішньополітичного відомства. Така ж історія відбувається з СБУ, Генпрокурором...

Наша фракція наполягає: негайно зібрати всіх голів фракцій, у четвер поставити на голосування остаточну редакцію Виборчого кодексу в редакції комітету. Якщо це проходить — це відкриває шлях парламенту для подальшої роботи зі зміни закону про НКРЕКП, всіх інших законів, які нині визнаються неконституційними.