Відповідне повідомлення вміщено на сайті Ради ЄС. З огляду на зростаюче стратегічне значення Чорноморського регіону для ЄС, Брюссель закликають посилити участь Євросоюзу у регіональному співробітництві на базі ініціативи Чорноморської синергії. Зокрема, Рада ЄС наголошує на важливості використання нових можливостей для економічного розвитку, стійкості та сполучення в регіоні та за його межами. Рада ЄС залишається стурбованою викликами безпеки в Чорноморському регіоні, йдеться в повідомленні.

Також у повідомленні знову наголошено, що повага до міжнародного права, зокрема до принципів незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, Конвенції ООН з морського права, включаючи свободу судноплавства, а також політичні рішення ЄС та його політика невизнання незаконної анексії Криму є фундаментальними для підходу Європейського Союзу до регіонального співробітництва в Чорноморському регіоні.

У Раді ЄС підкреслюють важливість подальшого тісного співробітництва з місцевими органами представників громад, академічних і бізнесових кіл. Рада підтримує транскордонну співпрацю в Чорному морі, зокрема Спільну операційну програму басейну Чорного моря, «як важливий двигун для співпраці між місцевими та регіональними зацікавленими сторонами, з відчутним результатом добробуту для прибережних громад», інформує «Європейська правда».

Рада ЄС закликала Верховного представника й Єврокомісію належним чином розглянути ініціативу Чорноморської синергії в майбутньому програмуванні фінансово-технічної співпраці.

Серед особливо актуальних сфер спільних дій названо довкілля, транспорт, енергетику. Також Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ країн — членів ЄС заявила про намір набути повноправного членства в Комісії із захисту морського середовища Чорного моря від забруднення, інформує «Європейська правда».