Невже ми такі наївні та довірливі? Хто тільки і чого тільки нам не обіцяв! Час уже звикнути, змиритися й забути... Але ні! Ми продовжуємо вірити, сподіватися, а дехто навіть наважується ставити незручні запитання, мовляв, як так, сам Президент обіцяв!

Забудьте! Представник Президента в Кабміні Андрій Герус у ефірі одного з телеканалів заявив, що Володимир Зеленський безпосередньо не обіцяв зниження тарифів для українців, хоча він розуміє, що це є проблемою... у ролику про тарифи... він заявляв про потребу збільшення видобутку газу, інвестування, зупинки імпорту газу та розвиток експорту. Тоді ціна на газ у нашій країні впаде на 20—30%, а може й більше.

За його словами, Зеленський жартував про тарифи, що вони високі. Утім, за деякий час Герус публічно вибачився за ті свої слова і сказав, що це, виявляється, «погана тема для жартів». Зеленський, мовляв, жартував про «Роттердам плюс», що це корупційна формула... люди десь у напівнатяках хочуть бачити те, що вони хочуть бачити... вони готові голосувати за якусь більшу ідею, мрію, майбутнє, аніж просто зниження тарифів. Якщо в нас зарплати будуть більші, то і тарифи можуть бути не такою проблемою, повідомив Герус. На завершення свого блискучого спічу Представник Президента в Кабміні наголосив, що ціни на тепло і газ мають певні обмеження з боку МВФ.

«Політика й позиція такі, що треба продовжити співпрацю з МВФ. У нас зростання ВВП не те, де ми можемо бути самостійними й сказати, що ми без них далі розвиваємося і обходимося», — підсумував Герус.

Одне слово, все так переплутано й занедбано і — за Герусом — виходить, що українцям тільки й залишається, що вірити у «якусь більшу ідею, мрію...» У примарне майбутнє? Слова, слова, слова...

Утім, нічого не залишається, як надіятися, що нам раптово полегшає від зниження в червні ціни на газ мало не на 12% порівняно з ціною, яку «Нафтогаз» встановив раніше!

Як зазначили в прес-службі компанії, відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 485 від 5 червня 2019 року ціна становитиме 5553,89 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, вартості доставки та націнки постачальника).

Таким чином, цього місяця ціна газу, за якою НАК «Нафтогаз України» продає його газзбутам та постачає споживачам, зменшиться на 11,8%, або «аж» на 745,11 грн.

Можна було б сказати, що це перемога, коли б ми не спостерігали динаміку зростання ціни на блакитне паливо! Тож не поспішаймо плескати в долоні, адже кінцева ціна в різних областях залежатиме від тарифу на розподіл газу, встановленого для відповідного обл- чи міськгазу. Та від апетиту самого облгазу, додамо ми. А вони, як ми вже не раз переконалися, свого не проґавлять... Та і літні місяці, коли споживання газу падає у рази, аж ніяк не можуть свідчити про якусь серйозну тенденцію до зниження. Надолужать узимку. Тим часом ПСГ України вже заповнено на 40 відсотків.

І, на завершення, радісна новина. Минулого тижня цибулю продавали по 10—12 гривень за кілограм, а нині — по 5—8. Про це розповіли в телеефірі.

Припинення дощів, мовляв, і висока температура повітря дали змогу фермерам зібрати урожай ранніх сортів, але через опади якість української цибулі — не найкраща. Це ускладнює її експорт до країн ЄС, зараз Україна продає цибулю лише до Молдови та Білорусі.

Учора в «Екомаркеті», що у Василькові на Київщині, продавали минулорічну гнилу і пророслу по 16. Черги не було. Та й охочих купити не спостерігалося.