Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував початок обговорення змін до Конституції в частині децентралізації місцевого самоврядування. «Децентралізацію потрібно захистити і не дати нікому зруйнувати ті механізми, які дали місцевому самоврядуванню реальні ресурси та повноваження», — сказав він та повідомив, що проект змін до Основного Закону передбачатиме створення виконкомів на місцях та вирішуватиме питання юрисдикції і земель, які входитимуть в об’єднані громади. Важливість внесення цих змін до Конституції обумовлена тим, що на сьогодні фактично одним рішенням парламенту про внесення змін до Податкового кодексу можна зруйнувати все зроблене досі. Ще одна пропозиція прем’єра стосується скорочення з 1 січня 2020 року чисельності чиновників райдержадміністрацій на 50 відсотків. Водночас скорочення не торкнуться соціальних служб та Донецької і Луганської областей, оскільки там працюють військово-цивільні адміністрації.

Також голова уряду ініціюватиме розробку законопроекту, який дасть змогу закріпити за малими містами і містами районного значення статус об’єднаних територіальних громад, щоб вони отримали всі можливості розвитку ОТГ, які мають спроможні громади. «Є необхідність підтримки малих міст — районних центрів і міст районного значення, що не мають суттєвої підтримки. Це дасть їм незалежність від районів і забезпечить можливість до моменту остаточного об’єднання почати розв’язувати проблеми людей», — сказав він.

Після того як НАК «Нафтогаз України» трохи знизив ціни на природний газ, прем’єр запропонував також встановити з наступного опалювального сезону граничні ціни на тепло і гарячу воду. «Уряду вдалося змусити «Нафтогаз України» знизити ціну на газ для населення, і зараз вона майже однакова для всіх регіонів. Натомість ціна на тепло — різна, і подекуди різниця становить у два і більше разів. Ситуація ускладнюється ще й тим, що теплокомуненерго є фактичним монополістом», — зазначив В. Гройсман. При цьому він зауважив, що місцеві бюджети збільшилися в чотири рази, тож частину цих коштів потрібно спрямувати на модернізацію теплокомуненерго, щоб зменшити вартість послуг.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що до юристів із системи безоплатної правової допомоги дуже часто приходять громадяни, які скаржаться на накрутки в платіжках з боку місцевих постачальників комунальних послуг. «Економічно обґрунтований тариф, який визначений незалежним регулятором, становить 1300 гривень за одну гігакалорію. Люди не мають платити по дві й більше тисячі гривень. Це фактично великий обман місцевими постачальниками мільйонів українців. Міністерство юстиції готове внести на розгляд уряду рішення в рамках захисту прав споживачів комунальних послуг», — сказав він.

Кабінет Міністрів закликав Харківську міськраду та Харківського міського голову Кернеса скасувати рішення про перейменування проспекту Генерала Григоренка на проспект Маршала Жукова, а також звернувся до правоохоронних органів з проханням дати юридичну оцінку цьому незаконному рішенню.

«Ми робимо все для того, щоб підтримувати місцеве самоврядування. Разом з тим є рішення, які прямо порушують закони України, і це якраз той випадок, оскільки, відповідно до закону про декомунізацію, всі топоніми, які пов’язані з іменами таких комуністичних діячів, як Жуков, є поза законом. Тому мають бути демонтовані їхні бюсти і пам’ятники та перейменовані назви вулиць», — сказав він та назвав це рішення харківської місцевої влади пробним каменем, за яким такі спроби можуть розпочатися по всій країні. «Це порушення закону про декомунізацію, і ми повинні захистити норми закону від свавілля», — підкреслив В. Кириленко.

Міністр юстиції Павло Петренко у свою чергу зазначив, що окрім звернення до харківської міської влади, уряд також повинен звернутися до Генпрокуратури та правоохоронних органів, щоб вони провели перевірку цього рішення Харківської міської ради, яке прямо порушує закон про декомунізацію.

«Закон є закон. Крапка», — наголосив В. Гройсман та доручив апарату підготувати відповідні звернення.