Вечірнє засідання 18 червня

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав депутатів прискорити розгляд поданих поправок.

Доповідач — голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко, котрий очолював робочу групу з напрацювання законопроекту, згідно з Регламентом зачитував кожну правку та рішення профільного комітету.

Зокрема, 231-ша правка від робочої групи стосувалася утворення спеціальних виборчих дільниць — у військових частинах, лікарнях тощо. Пропонувалося, щоб спецдільниці, які утворено для парламентських виборів, не діяли на місцевих, оскільки дуже часто виборці на цих дільницях не є членами відповідних територіальних громад.

У 234-й правці йшлося про вимоги до утворення виборчих дільниць на суднах, які перебувають у плаванні під державним прапором України: що там має бути зазначена назва судна, порт приписки, кількість виборців.

237-ма правка пропонувала нову редакцію статті 37, де йдеться про вимоги утворення закордонних виборчих дільниць.

242-га правка депутата Юрія Одарченка передбачала обладнати приміщення дільничних виборчих комісій принаймні однією телефонною лінією.

244-та правка була спрямована на ще більше поліпшення технічного оснащення виборчого процесу — у ній пропонувалося забезпечити дільниці для голосування комп’ютерами і системами оптичного сканування бюлетенів. «Це все прекрасно і хотілось би підтримати, але ми виходимо з наявних сьогодні ресурсів, і тому робоча група пропонує відхилити, тому що не зможемо всі дільниці забезпечити відповідним технічним обладнанням», — зауважив О. Черненко.

У 245-й правці Сергія Лещенка йшлося про забезпечення всіх приміщень виборчих дільниць пандусами, щоб виборці з інвалідністю також мали змогу проголосувати. Робоча група рекомендувала врахувати цю правку.

248-ма правка Олександра Третьякова конкретизувала вимоги до приміщення виборчих дільниць: якою має бути ширина і висота входу, щоб туди могли заїхати люди на візках.

263-тя правка стосувалася інформування виборців про обладнання спеціальними засобами закордонних виборчих дільниць.

280-та правка передбачала вилучити норму чинного законодавства, згідно з якою члени Центральної виборчої комісії є держслужбовцями. Автори поправок пропонували, що члени ЦВК не мають бути держслужбовцями. Робоча група погодилась з таким твердженням.

А автор поправки 282 депутат Андрій Шипко взагалі пропонував вилучити з кодексу розділ, який стосується Центральної виборчої комісії. Тобто, щоб діяльність ЦВК керувалась, як сьогодні, окремим законом. «Але сама логіка Виборчого кодексу передбачає, що Центральна виборча комісія разом з іншими комісіями — її діяльність, створення і так далі — має регламентуватися цим кодексом, а не окремим законом», — зазначив Олександр Черненко. Тому цю поправку робоча група рекомендувала відхилити.

Всі правки, що розглядалися, ставилися на голосування. Однак за результатами голосування жодна так і не була підтримана у сесійній залі. Депутати зупинилися на розгляді 467-ї правки.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила про вихід народного депутата Дмитра Лубінця зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.