Фото надано автором.

У Володимирці, що на Рівненщині, є історична пам’ятка — Палац Красицьких (у народі панський маєток) (на знімку). Багате колись помістя забуте сьогодні: в аварійному стані і становить небезпеку для учнів місцевої школи.

Палац побудований ще 1827 року паном Фердинандом Красицьким. На початку ХХ століття його викупила бельгійська родина Де Пурбе, якій він належав до 1939-го. Радянська влада оминула і не знищила маєток лише тому, що це приміщення використовували під сиротинець. Пізніше у ньому розміщувався відділ комуністичної пропаганди — досі на стінах маєтку висять плакати з комуністичними гаслами.

Із 2002-го по 2008 рік приміщення орендувала православна церква. Коли громада залишила маєток, його закрили, обмеживши доступ усередину. Тепер на те, щоб привести його у належний стан, потрібні мільйони гривень. Коштів на реставрацію немає, а тому за останні роки палац опинився у надто плачевному стані.

Цього року привернути увагу до необхідності врятувати найстарішу будівлю Володимирця намагаються учні та педагоги нашого Володимирецького навчально-виховного комплексу (школи № 3). Учасники театрального гуртка «Однокласники» опублікували на сторінці закладу у Фейсбуці німе відеозвернення до громади, в якому добре видно занедбаність маєтку. А вчителі організували прибирання довкола самої будівлі.

Сподіваюся, що із газети люди дізнаються про унікальну пам’ятку Полісся, що опинилася у плачевному стані, й, можливо, знайдуться небайдужі, які зможуть допомогти громаді її врятувати.

Поряд із маєтком — школа, учні якої часто пробираються у палац. Це дуже небезпечно, оскільки будівля аварійна. А цього року у підлітків з’явилася нова розвага: вони підходять до маєтку, «доламують» його та викладають ролики у мережі Інтернет. Ця забава не лише безглузда, а й небезпечна...

Тетяна КОРНІЙЧУК,

учениця школи № 3.

Володимирець Рівненської області.