Про обмін заручників і «хлібне перемир’я», яке вже другий тиждень не може розпочатися через обстріли бойовиків, у білоруській столиці знов говоритимуть за два тижні.

«Виконання безпекового блоку питань є точкою відліку для імплементації Мінських угод. Запровадження режиму тиші могло б змінити на краще безпекову ситуацію на Донбасі, насамперед для мирних мешканців, які живуть по обидва боки лінії зіткнення. Однак загострення, яке спостерігалося впродовж останніх днів, стоїть на заваді цій мирній ініціативі. Безпековій підгрупі доручено опрацювати підготовку до «хлібного перемир’я». В цих умовах СММ ОБСЄ повинна отримати надійний та безпечний доступ по всій території України згідно її мандату», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За її словами, для істотного прогресу у роботі ТКГ потрібна політична воля лідерів країн нормандської четвірки. Така зустріч могла б дати сутнісний імпульс для прогресу за всіма напрямами реалізації Мінських угод.

Тим часом кількість ворожих провокацій на Донбасі зросла вдвічі. За даними прес-центру штабу ООС, за добу (на ранок 20.06) російські найманці 24 рази порушили режим припинення вогню на Донбасі. Противник відкривав вогонь по наших військових із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник гатив із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї поблизу Новотроїцького, Лебединського, Мар’їнки, Пісків, Водяного, Павлопіля, Богданівки, Гнутового.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» позиції наших захисників були обстріляні зі станкового протитанкового гранатомета, великокаліберного кулемета, стрілецької зброї поблизу Новозванівки, Лозового, Зайцевого, Пісків, Попасної, Кримського, Світлодарська, Новотошківського, Південного.

«Внаслідок обстрілу один військовий загинув, один дістав поранення та ще один — бойове травмування. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям», — зазначили в штабі.

Фото УНІАН