Цьогоріч військовій прокуратурі знову виповнюється п’ять років. У 2012-му відомство ліквідували, втім у 2014-му, з початком військової агресії Росії і відродження української армії, гостро постала потреба у військових правниках. Верховна Рада проголосувала за відновлення її структури, і одразу ж роботи військовим прокурорам суттєво додалося. Однак, крім воєнних злочинів, найбільшим фронтом боротьби є протидія корупції. Про полювання на хабарників у погонах і без, ми поспілкувались із військовим прокурором Центрального регіону України генерал-майором юстиції Олегом Сенюком (на знімку).

— Чи не щодня в інформпросторі з’являються повідомлення про затримання хабарників. Як часто ласих до наживи корупціонерів затримують військові прокурори?

— Практично кожен 10-й наш обвинувальний акт — щодо корупціонерів і хабарників. «Оборот» коштів у сфері поборів — шалений. Тільки військова прокуратура Центрального регіону за останні п’ять років задокументувала хабарів на суму майже 12 мільйонів гривень. При цьому всі військові прокурори країни виявили здирництва на понад 50 мільйонів гривень. Апетити різні — починаючи від вимагання командиром із солдата 4 000 гривень за документи на звільнення з контрактної служби, до одержання майже півмільйона гривень керівником центрального органу виконавчої влади.

— На чому збагачувався високопосадовець?

— Виконувач обов’язків голови Держслужби зайнятості організував злочинну групу, яка вимагала й отримувала кошти за підряди на будівельні роботи в регіональних підрозділах. У травні він разом із співучасниками був затриманий під час передачі 480 тисяч гривень — і це лише чергової частини «винагороди». Зловмисники встигли збагатитися у цілому на 800 тисяч гривень. Щоб отримати проплату за будівництво Житомирського центру зайнятості, підприємець мусив платити відсотки від суми договору за проведення робіт. Усього було оформлено три підряди на загальну суму понад 30 мільйонів гривень.

За побори в особливо великих розмірах керівник Державної служби зайнятості та начальник відділу капітального будівництва за клопотанням військової прокуратури Центрального регіону зараз взяті під варту на два місяці. Чимало наших фігурантів, наприклад, «торгують» своїм сприянням під час отримання землі. Це теж, так би мовити, «золота жила» для хабарників.

— Кого вдалося упіймати військовим прокурорам на таких земельних оборудках?

— Серед найзажерливіших останнім часом, наприклад, депутат Чернігівської міськради та директор КП «Чернігівбудінвест». Військова прокуратура Центрального регіону взяла їх на гарячому під час одержання хабара в 25 000 доларів США. Таку суму вони вимагали від директора будівельної компанії за виділення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного будинку в Чернігові.

Також військова прокуратура регіону затримала під час одержання 1 500 доларів хабара голову Коростенської РДА разом із підлеглою. За цю неправомірну вигоду посадовці також обіцяли сприяти у виділенні землі на Коростенщині. До речі, нещодавно Президент своїм розпорядженням відсторонив цього голову району від обов’язків.

Узимку на такій самій оборудці погорів голова Деснянської ОТГ. Я особисто повідомляв затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

— Чому серед ваших затриманих — не тільки військові?

— Це найпопулярніше, напевно, запитання до військових прокурорів. По-перше, корупціонерів і злочинців, на жаль, вистачить на всіх. А якщо серйозно — це вказує на високий рівень довіри до військової прокуратури. До нас приходять із заявами потерпілі, нам довіряють і нас обирають для спільної роботи оперативні і слідчі органи: ДБР, СБУ, Департамент захисту економіки Нацполіції тощо. Крім цього, на це є воля Генерального прокурора України і наш професіоналізм.

Хабарники в погонах теж отримують заслужене покарання. Жадібністю до наживи грішать і військові, і поліцейські, і прикордонники, і митники. Наприклад, за останні півроку військові прокурори Дарницького та Житомирського гарнізонів зупинили корупційні дії на кількох держпідприємствах Міністерства оборони України. Зокрема, ми затримали керівників філій Концерну «Техвоєнсервіс» в Києві та Концерну «Військторгсервіс» на Житомирщині. В першому випадку службова особа вимагала та одержала від підприємця 30 000 гривень за укладення договору зберігання майна та за сприяння у подальшій безперешкодній господарській діяльності. В другому — зафіксовано факт вимагання та одержання 20 000 гривень хабара за передачу в оренду нежитлового приміщення.

Ще приклад: 3 000 доларів США одержав помічник командира з матеріально-технічного забезпечення однієї з військових частин, дислокованої на Черкащині. Майор ЗСУ пообіцяв за вказану суму забезпечити погодження та передачу в оренду приватному підприємству будівлі в одному з військових містечок Уманського гарнізону. На гарячому він був затриманий військовою прокуратурою Білоцерківського гарнізону.

Військова прокуратура Вінницького гарнізону також припинила корупційну злочинну схему місцевого офіцера поліції. Старший дільничний збував наркотичні засоби наркозалежним, щоб згодом їх затримувати і вимагати неправомірну вигоду за непритягнення до кримінальної відповідальності. Цікава історія сталася із затриманням керівника житомирського митного посту. Виконувач обов’язків начальника митного посту «Житомир-Центральний» Житомирської митниці вимагав та отримав 1 300 доларів від підприємця за безперешкодне митне оформлення товарів. Щомісячно підприємець мав платити йому по 100 доларів за розмитнений контейнер з пиломатеріалами. Під час одержання другої частини хабара у розмірі 900 доларів ми затримали ділка. А за тиждень до цього на подібній схемі попався його попередній начальник, проте це не зупинило нечесного митника.

— А хабарників узагалі щось зупиняє?

— Військові прокурори і зупиняють. Ефективне тут тільки покарання, оскільки страх і совість — не про них! Приміром, нещодавно військова прокуратура Вінницького гарнізону затримала шантажиста санаторію для атовців у Хмільнику. Профспілковий лідер зажадав від керівництва оздоровчого закладу 264 тисячі гривень за відкликання судових позовів та припинення діяльності своєї профспілки. За умови отримання «винагороди» він пообіцяв не заважати роботі санаторію, який, зауважу, займається оздоровленням діючих військовослужбовців та ветеранів АТО.

— З хабарниками зрозуміло, а чи несуть відповідальність ті, хто «винагороду» пропонує?

— Тут теж діє закон: де є попит — там буде і пропозиція. Найбільше охочих дати на лапу на кордоні. Тут військова прокуратура Центрального регіону ефективно співпрацює зі співробітниками Державної прикордонної служби України — разом виявляємо хабародавців-порушників кордону. Так, за п’ять місяців поточного року військовою прокуратурою спільно із працівниками ДПС виявлено та затримано 25 іноземців, які намагалися незаконно проникнути на територію України, пробуючи підкупити українських прикордонників. Сума хабарів, конфіскованих в іноземних громадян, становить 14 348 доларів США.

Корупція — це тяжка хвороба нашого суспільства, і наше завдання його від неї вилікувати. Тож військова прокуратура Центрального регіону України основні зусилля спрямовує на попередження, виявлення і невідворотне покарання хабарників.

Зазначу, що лише цьогоріч військові прокурори вже задокументували 65 фактів надання і одержання неправомірної вигоди. В суді — 63 обвинувальні акти про корупційні злочини. Це нині найкращий результат серед військових прокуратур регіонів і втричі вищий по прокуратурі регіону за аналогічний період минулого року.

— Які додаткові інструменти потрібні військовій прокуратурі для більш ефективного здійснення повноважень?

— Я про це не раз говорив і повторюю вкотре, що нас зареформували. У військових прокурорів забрали важливі повноваження, без яких заблокована плідна робота. Зараз органи військової прокуратури позбавлені можливості проводити перевірки ефективності і законності освоєння бюджетних коштів армії та оборонно-промислового комплексу, збереження і використання військового майна та земель оборони.

Ми не можемо здійснювати соціально-правовий захист військовослужбовців у судах, а лише захищати інтереси держави і то в окремих випадках. Міжнародний досвід роботи військових прокуратур США, Ізраїлю, Іспанії, Польщі, Італії свідчить про те, що такий контроль і функції суттєво впливають на результативність. І головне — що в цих країнах такі функції у військових прокуратур є!

Спираючись на найкращі світові приклади, українські військові прокурори взяли участь у розробці необхідних законодавчих ініціатив. Зокрема, в порядку денному Верховної Ради восьмого скликання був законопроект «Про державне бюро військової юстиції», співавтором якого, зокрема, є й я. Основу цього бюро мали б становити військові поліцейські, військові слідчі та військові інспектори. Цей комплексний орган, безперечно, зменшить прояви корупції в органах військового управління та оборонно-промисловому комплексі і повністю забезпечить правоохоронну та правозахисну діяльність у військовій сфері.

П’ять років тому Верховна Рада прийняла історично важливе рішення і повернула воюючій країні військову прокуратуру. Сподіваємось, що українські парламентарії вже в найближчому майбутньому, зважаючи на особливий період, нарешті візьмуться за розширення й удосконалення повноважень органів військової юстиції.