Несподіваний, але дуже щедрий подарунок зробила людям і звірятам Олешківська пустеля. Після серії рясних дощів на початку літа піщані дюни, засаджені рукотворними сосновими лісами, зненацька вкрилися суцільним килимом відбірних білих грибів! Зрідка вони там з’являлися й минулими роками, але далеко не в такій кількості. Скажімо, у зеленому масиві між селами Раденськ і Костогризове Олешківського району компанія херсонців за якихось п’ять годин набрала майже три відра лісових делікатесів. Окрім білих, часом трапляються маслюки, зрідка — навіть трюфелі, що їх так цінують гурмани.

Утім, гриби можна й не збирати самотужки. Місцеві жителі потягли на придорожні ринки центнери лісових делікатесів у свіжому, засоленому та маринованому вигляді (звісно, такий ґешефт нелегальний, але комерсантів це не обходить). Щоправда, й ціна білих доходить до 150 гривень за кілограм, бо їх збирання в сорокаградусну спеку — справа нелегка. Кожному грибочку вклонися, потім додому довези та від піску відмий — часу й зусиль це забирає багатенько, пояснюють торговці.

Утім, охоронці природи закликають любителів тихого полювання не надто захоплюватися — вчасно зупинитися і поділитися бодай дещицею від щедрот пустелі з братами нашими меншими. «Не треба підгрібати все під себе — лишайте старі гриби на місці, — радить головний лісничий Олешківського лісгоспу Марія Глод. — Адже ними охоче ласують білки, зайці та їжаки. Крім того, вони виділяють спори, якими розмножуються. Помірні запити людей сьогодні — запорука грибних урожаїв у наступні роки».

Не треба забувати й про те, що нині триває пожежонебезпечний період. Відтак і відвідування лісів (зокрема рукотворних насаджень Олешківської пустелі) на Херсонщині обмежено.