Фото: sumypost.com.

Минає третій місяць, як у Сумах завершився опалювальний сезон, але ця чи не найголовніша житлово-комунальна тема не зникає з порядку денного. Увага містян постійно привертається до серйозної проблеми: Котельня Північного промвузла, котра опалює третину житлового фонду, накопичила 180 млн грн боргу за використаний газ, тому на наступний опалювальний сезон його можуть і не виділити. Через це Сумський міськвиконком та облдержадміністрація шукають варіанти виходу із кризи, звинувачуючи одне одного в управлінських недоробках.

Перебравши кілька можливих способів вчасно розпочати та успішно провести наступний опалювальний сезон, міська влада Сум нарешті зробила вибір. Вирішили, що замість двох основних операторів послуги із централізованих теплозабезпечення та гарячого водопостачання надаватиме лише один. Це — підприємство «Сумитеплоенерго», яке донедавна опалювало 70% житлового фонду міста. Щоб опалювати всі сто відсотків, необхідно за короткий час, що залишився до холодів, реконструювати більш як півкілометра тепломереж, а ще стільки само — прокласти з нуля. Стануть такі роботи у 34 млн грн, які так чи інакше візьмуть із кишень споживачів. Звичайно ж, у цьому мало приємного, але це все одно краще, ніж зустріти зиму у холодних квартирах.

Якщо таку інвестиційну програму реалізують, сумчани зможуть полегшено зітхнути. Нехай «Нафтогаз» восени і не виділить Котельні Північного промвузла лімітів блакитного палива через прострочені борги, це анітрохи не вплине на побутовий комфорт споживачів, бо замість КППВ його забезпечуватиме «Сумитеплоенерго».

На черговій апаратній нараді у Сумському міськвиконкомі, що відбулася 18 червня, знову говорили про підготовку облцентру до зими. Міський голова Олександр Лисенко запевнив, що без цієї теми відтепер не відбуватиметься жодна «апаратка». «Йдеться про передачу мікрорайону, який обслуговує Котельня Північного промвузла, на обслуговування підприємству «Сумитеплоенерго», — наголосив очільник міста. — І нехай керівництво КППВ доведе, що цього не потрібно робити».

Заступник директора ТОВ «Сумитеплоенерго» Надія Покутня поінформувала: робота щодо розширення території обслуговування йде повним ходом. Зокрема, «Сумитеплоенерго» вже провело гідравлічне випробування тепломереж, які донедавна використовувала КППВ. «Згідно з планом, роботи мали бути завершені 24 червня, — повідомила Н. Покутня. — Але позаяк Котельня Північного промвузла планувала 15 червня поновити гаряче водопостачання, ми вирішили завершити гідравлічні випробування її мереж до цього дня».

Принагідно зауважимо, що 15 червня гаряча вода у третині сумських квартир так і не з’явилася, тож уже третій місяць мешканці цілого мікрорайону Сум не можуть прийняти ванну. Але 19 червня стало відомо, що знову навис туман і над перспективами опалювального сезону. На сесії Сумської міськради зачитали звернення генерального директора Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання — підприємства, до складу якого входить Котельня Північного промвузла. Міськраду застерігають від монополізації ринку теплопостачання в обласному центрі, а саме так і буде, якщо всі мережі обслуговуватиме «Сумитеплоенерго». Водночас у зверненні за підписом гендиректора Володимира Лук’яненка містяться запевнення, що Котельня Північного промвузла вчасно розпочне і безпроблемно завершить наступний опалювальний сезон. Тож забирати у неї мережі та передавати їх іншому користувачу не потрібно.

Чи дослухається міськрада до таких запевнень, стане відомо вже найближчим часом. За будь-яких обставин погасити 180 млн грн «газового» боргу КППВ до початку опалювального сезону буде непросто. Бо Сумському машинобудівному науково-виробничому об’єднанню паралельно доведеться розраховуватися і з іншими кредиторами — зокрема, виплачувати працівникам понад 200-мільйонний борг із заробітної плати. Про цю актуальну для Сум проблему неодноразово розповідав «Голос України».