Фото надано МАН.

У роботі безплатного табору для інтелектуалів брали участь діти з різних куточків України — від Донецької до Львівської та Івано-Франківської областей. Це талановиті юні науковці, які перемагали в різних конкурсах МАН.

За словами викладача літньої школи, доцента НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» Віталія Мосійчука, літні табори з інформаційних технологій та робототехніки проводять уже шість років. «В основу навчання ми покладаємо практичну роботу, — зазначає він. — Діти повністю занурюються в проект і досягають результату. Вони навіть пізно увечері мені пишуть і консультуються». Свої розробки учні створили з нуля всього за п’ять днів, інформує прес-служба МАН.

Для десятикласника з Кіровоградщини Максима Заїки це перший досвід у технічних розробках. «Моя робомашина їздить, повертає, коли бачить перед собою перешкоди — зупиняється, також у неї горять діоди залежно від напрямку руху», — розповідає школяр. Хлопець керує робокаром за допомогою графічного інтерфейсу на комп’ютері. Може також «віддавати команди» через пульт управління чи мобільний додаток.

Як зазначив викладач літньої школи з робототехніки МАН, доцент НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» Сергій Могильний, тільки за перші дні перебування в літній школі діти навчилися «працювати з операційною системою Linux та камерою, яку можна монтувати на робота, програмувати в Python».

Десятикласник з Івано-Франківська Олександр Дарійчук після участі в літній школі хоче спробувати себе в масштабніших проектах з робототехніки. «Роботи — це дуже цікаво, — каже він. — За п’ять днів ми дали своїм робокарам дуже багато функцій. Я навіть не уявляю, скільки можемо зробити за місяць чи за рік. Я хотів би, щоб роботи приносили якусь користь людям».

Організоване Малою академією наук «Літо інтелекту — 2019» — це 10 різнопрофільних літніх шкіл. Крім робототехніки, вже проведено школу з фізики. Найближчим часом відкриються наукові табори з біології, хімії, філософії, математики, астрономії, мистецтвознавства та філології.