Ведучий вечора студент Київського інституту музики ім. Глієра Михайло Білошапко, представники студентського парламенту філософського факультету КНУ ім. Т. Г. Шевченка Єва Боровик, Анастасія Руденко, Фелікс Шепель, Олександра Бондаренко, Ольга Леонова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Молодь, яка завітала того вечора до парку Тараса Шевченка, охоче підтанцьовувала і підспівувала популярному британському гурту «Bloom Twins». Тим часом гостей заходу закликали звернути увагу на оголошення з проханням допомогти фонду «Таблеточки» зібрати кошти на лікування онкохворих дітей.

Ще до початку заходу на парковій алеї неподалік сцени влаштували вернісаж просто неба. Перехожі з цікавістю роздивлялися роботи однієї з організаторок акції — студентки філософського факультету Київського національного університету Поліни Савіної. Дівчина зізналася, що один з її пейзажів прикрашає хол червоного корпусу університету. Свого часу Поліна закінчила спеціалізовану Державну художню середню школу імені Т. Г. Шевченка. А нині їй дивним чином вдається поєднувати, на перший погляд, несумісні речі — будувати кар’єру політичного аналітика і розвивати художній талант.

Мета заходу — показати українську культуру в іншому світлі, кажуть організатори, — цікавою, сучасною, європейською. «Ми прагнули довести, що в нас багато талановитих людей молодих, які спроможні змінити світ, змінити країну, — каже студентка філософського факультету КНУ Анастасія Руденко. — Крім того, в Україні є сучасна, класна, цікава музика, яка має бути почута тут і зараз».

На запрошення організаторів до Києва з Нью-Йорка прилетів гурт «Bloom Twins», який і сам є живою рекламою нашої популярної музики. Гурт британський, та за походженням дівчата-близнючки — українки з Броварів. «Bloom Twins» завжди й усім говорять, що вони з України, роблять якісний продукт, популяризують Україну у світі», — додає організаторка акції Олександра Бондаренко.

— Як ви з ними познайомилися?

— Можна сказати, випадково, — пояснює Ольга Леонова. — Наша Олександра була на концерті LP у Києві. На розігріві в американської виконавиці виступали «Bloom Twins». Потім ми вирішили написати продюсеру гурту — запропонувати дівчатам підтримати нашу благодійну акцію. І вони погодилися виступити! З’ясовується, у житті немає нічого неможливого! Продюсер гурту став для нас ідейним натхненником і допомагав в організаційних питаннях.

Спонсорів для концерту дівчата теж знайшли самі — щоправда, за сприяння адміністрації факультету. Підтримала студенток і професор КНУ Наталія Кривда, яка викладає в них історію української культури. «Абсолютно впевнена в тому, що найцінніше сьогодні в нашій країні — це здатність молоді взяти на себе відповідальність, — каже вона. — Я пишаюся філософським факультетом. Такі студентські акції дуже потрібні, адже культура — це те, що лежить в основі світогляду. Надважлива і ціннісна складова — влаштовуючи благодійний концерт, дівчата допомагають хворим дітям. Такі речі роблять людину людиною».

Акцію підтримав один з операторів ринку перевезень. В останній момент з’явилися деякі непередбачувані витрати, на які довелося «скидатися» активістам студпарламенту. Але зрештою благодійний концерт відбувся!

Усі дівчата-організаторки — майбутні політологині, тому в розмові ми не могли оминути тему прийдешніх парламентських виборів і останніх тенденцій, коли чимало людей з мистецтва іде в політику. «Талант має бути підкріплений необхідною для такої роботи освітою і досвідом громадської діяльності», — нагадує Поліна Савіна.

Студентський парламент має свої настанови парламенту «дорослому» . Він має бути справедливий і некорумпований. «Хочеться побачити в ньому партії, які тільки-но стартують», — каже Анастасія Руденко. «Звісно, має бути опозиція, адже це невід’ємна ознака демократичного суспільства», — додає Єва Боровик. Представники комуністичної ідеології нехай залишаться в минулому. Дівчата бажають майбутнім депутатам не ігнорувати думку «міленіалів» і звертати більше уваги на молодіжну політику.