Фото з сайту www.radiosvoboda.org

«Оприлюднені 19 червня Міжнародною спільною слідчою групою результати розслідування збиття літака Малайзійських авіаліній МН17 мають ключове значення, адже дають остаточну відповідь на питання, звідки смертоносна зброя потрапила на територію України, і хто організував цю операцію». Про це заявили у МЗС України після презентації звіту Міжнародної слідчої групи (на знімку), яка назвала імена перших чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака у липні 2014 року над Донбасом — Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. У міністерстві зауважили, що підозрювані — чинні і колишні співробітники російських спецслужб і громадянин України, який надавав їм сприяння. «Ми закликаємо РФ визнати свою відповідальність за постачання зброї та співпрацювати зі слідством, як це передбачено резолюцією РБ ООН 2166 від 17 липня 2014 р.», — йдеться у заяві відомства.

20 липня 2014 року. Рятувальники на місці авіакатастрофи малайзійського авіалайнера «Боїнг-777», Донецька область.

Фото Юлія ЗОЗУЛІ (Укрінформ).

У МЗС України зауважили, що, окрім названих прізвищ, слідству ще доведеться з`ясувати роль т. зв. прем`єр-міністра Криму Аксьонова та інших високопосадовців РФ у організації цього злочину, а також назвати його безпосередніх виконавців — членів екіпажу «Буку».

Усіх чотирьох підозрюваних оголошено в міжнародний розшук, справу передадуть до нідерландського суду до кінця року. У середу старший прокурор прокуратури Нідерландів заявив, що, відповідно до угоди між Австралією, Нідерландами, Україною, Малайзією та Бельгією, переслідування підозрюваних буде відбуватись згідно з нідерландським законодавством, а справу слухатиме нідерландський суд. Процес має розпочатися 9 березня 2020 року. Слухання у суді відбудуться навіть у випадку, якщо підозрювані на нього не з’являться. Він також додав: «Ми зараз маємо інформацію, маємо докази, що Росія причетна до цієї трагедії та цього злочину у тому чи іншому вигляді», інформує ВВС-Україна. За його словами, РФ «точно знає, що сталося», й точно знає, що під час збиття літака використовували «Бук», який належав курській 53-й бригаді.

Частини ракети російської установки «Бук», якою збили «Боїнг» над Донбасом. Їх представили під час звіту Спільної слідчої групи в Нідерландах 24 травня 2018 року.

Фото radiosvoboda.org.

Міжнародна спільна слідча група у середу знову звернулась до Кремля із закликом співпрацювати в рамках розслідування. Фред Вестербеке заявив, що Москва понад рік відмовляється відповідати на запитання щодо катастрофи.

Одразу після презентації у Нідерландах СБУ оголосила підозру чотирьом фігурантам справи катастрофи рейсу МН17.

На оголошення імен підозрюваних у катастрофі лайнера активно відреагувала міжнародна спільнота. Зокрема, США закликали РФ дотримуватися резолюції ООН і забезпечити, щоб обвинувачені в загибелі 298 пасажирів малайзійського «Боїнга» постали перед судом. Спецпредставник американського Держдепу з питань України Курт Волкер закликав Росію припинити кампанію дезінформації щодо причин катастрофи літака рейсу МН17.

Погодилися із висновками нідерландської прокуратури та закликали РФ співпрацювати зі слідством й у Канаді, Великій Британії, а також НАТО. «Це важлива віха в зусиллях із розкриття повної правди і забезпечення справедливості за вбивство 298 осіб з 17 країн», — заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Тим часом МЗС Росії вважає заяви Спільної слідчої групи про причетність російських військових до збиття малайзійського літака MH17 голослівними звинуваченнями, «спрямованими на дискредитацію РФ в очах міжнародної громадськості».