Вечірнє засідання 20 червня

Відкривши вечірнє засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що на ньому присутня високоповажна делегація Державної аудиторської установи Об’єднаних Арабських Еміратів на чолі з її президентом доктором Харібом Аль Амімі, який також є президентом Міжнародної організації вищих органів аудиту. До складу цієї міжнародної організації входить 194 вищих органи аудиту країн світу, серед яких повноправним членом є і Рахункова палата України, яку очолює Валерій Пацкан. Народні депутати привітали оплесками представників делегації.

Потому законотворці зосередились на подальшому розгляді поправок до Виборчого кодексу, які замість Олександра Черненка доповідав інший представник робочої групи Леонід Ємець. Розпочали з обговорення 1169-ї поправки.

Коментуючи свою поправку 1250, народний депутат Юрій Левченко («Свобода») зауважив, що вона стосується того, щоб заборонити оприлюднення соціологічних опитувань за два тижні до виборів. Їх народний депутат вважає маніпулятивними. «Попри те, що у мене десятки правильних поправок до цього законопроекту, вважаю, що зараз кожен відповідальний народний депутат має зробити все можливе, щоб цей законопроект якомога швидше був ухвалений. Тому що загалом, попри певні мінуси в ньому, це величезний крок уперед, який прибирає корупційну мажоритарку — корупційні закриті списки і замінює їх на відкриті списки», — зауважив Ю. Левченко. А щоб законопроект було ухвалено якомога швидше, він повідомив, що надалі не наполягатиме на жодній своїй поправці.

Єгор Соболєв («Самопоміч») своєю поправкою пропонував заборонити політичну рекламу. «Політична реклама є основною зброєю олігархів проти людей. Якщо ви порядна людина і вирішили зайнятися політикою, це дуже добре. Але вас чекають конкуренти, яким вже дали 10, 20, 100 мільйонів гривень, і спробуйте з ними боротися. Ми пропонуємо в цьому законопроекті заборонити політичну рекламу. Політик — не ковбаса і не цукерки, він має бути відомим людям своїми справами», — заявив він. Робоча група також підтримала зауваження депутата, проте правка набрала лише 24 голоси «за».

Зупинилися народні депутати на правці № 1530. Її підтримали лише два парламентарії.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.