«ЄС залишається непохитним у своїй прихильності до суверенітету і територіальної цілісності України через п’ять років після незаконної анексії Росією Криму і Севастополя. Лідери ЄС домовилися продовжити економічні санкції проти Росії ще на шість місяців», — йдеться в повідомленні Європейської ради у Твіттері. Ухваленню рішення передували виступи канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, які поінформували інших лідерів про стан виконання Мінських угод.

Рішення лідерів ЄС про продовження економічних санкцій проти РФ ще на півроку буде фіналізовано Радою ЄС найближчим часом. «Сподіваюсь на завершення всіх юридичних процедур до саміту Україна — ЄС», — написав Представник України при ЄС Микола Точицький у Твіттері. Зауважимо, що Рада ЄС у четвер ухвалила рішення продовжити й «кримські санкції» ще на один рік.

Лідери ЄС також висловили готовність розглянути подальші заходи у відповідь на надання Росією громадянства українцям з окупованих районів Донбасу, включно з невизнанням виданих паспортів. «Європейська Рада в тісній координації зі своїми міжнародними партнерами продовжить моніторинг ситуації на сході України і готова розглянути подальші варіанти, включно з невизнанням російських паспортів, виданих в порушення Мінських угод», — йдеться у висновках саміту ЄС, інформує «Європейська правда». Також європейські лідери закликали до термінового відновлення переговорних зусиль з метою реалізації Мінських угод і заходів, спрямованих на відновлення довіри між сторонами.

Окрім того, на саміті вкотре закликали Москву відпустити українських моряків, захоплених у листопаді минулого року, і повернути кораблі. У контексті презентації звіту Міжнародної слідчої групи, яка цього тижня назвала імена перших чотирьох підозрюваних у катастрофі МН17, що сталася в небі над Донбасом у липні 2014 року, лідери ЄС закликали РФ повною мірою співпрацювати зі слідством у цій справі.

Щодо того, хто повинен очолити Єврокомісію та інші ключові органи, лідери ЄС не досягли згоди, тому вони знову зустрінуться наприкінці наступного тижня.