Щоліта до столиці з’їжджаються музиканти з різних куточків світу, аби відшліфувати свою майстерність, збагатити виконавський досвід, а заразом — подарувати незабутнє свято слухачам. Для багатьох киян «Літня музична академія» — це добре відома культурна акція, яку варто відвідати: концерти на різних майданчиках міста (вхід переважно вільний) ваблять не лише доступністю, а й високою мистецькою якістю.

Для учасників-виконавців це насамперед інтенсивна навчальна програма, втілена в серії майстер-класів від провідних митців світу за кількома напрямками: сольне виконавство, ансамблеве музикування та гра з оркестром. А далі — практика, тобто концертні виступи. Цікаво, що участь у «Літній музичній академії» не обмежується ані віковими рамками, ані професійним рівнем, тому поруч зі студентською молоддю можна почути як зрілих музикантів, так і зовсім юних.

Кожен учасник може обрати найцікавішу для себе категорію або ж поєднати декілька. Після майстер-класів у «Грі з оркестром» виконавці матимуть честь представити свій результат разом із найкращими колективами столиці — Національним симфонічним оркестром України (художній керівник та головний диригент — Володимир Сіренко, диригент — Юрій Літун) та Ансамблем класичної музики ім. Б. Лятошинського (головний диригент — Валентина Іконник-Захарченко, диригент — Ігор Андрієвський).

Завдяки роботі організаторів — Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, Київської академії музики ім. Р. Глієра, Міжнародного благодійного фонду конкурсу В. Горовиця та Українського радіо — «Літня музична академія» стартує в столиці вже вдев’ятнадцяте. З 26 червня по 4 липня свою майстерність продемонструють 27 музикантів з Ізраїлю, Італії, Китаю, Сербії та України, що проходитимуть майстер-класи в таких відомих виконавців та педагогів по класу фортепіано як Юрій Кот (Україна), Олексій Гринюк (Велика Британія), Марія Пухлянко (Україна), а також у скрипаля Анатолія Баженова (Україна). Концерти слухачів відбудуться в КАМ ім. Р. Глієра та Домі «Майстер-клас», де можна буде насолодитися сольною грою й інструментальними ансамблями, а також у Будинку звукозапису Українського радіо та Національному будинку органної та камерної музики, де буде представлено гру з оркестром.

Усі деталі можна дізнатися на сайті організаторів (www.horowitzv.org) та за телефоном: 288-32-38.

Фото з архіву МБФ конкурсу Володимира Горовиця.