Ніна Зварич, голова Бабчинецкої ОТГ, Валерій Коровій, голова Вінницької ОДА (на передньому плані).

Фото зі сторінки Ніни Зварич у Фейсбуці.

Майже три роки тому громада села Моївка Чернівецького району відмовилася об’єднуватися з сусіднім селом Бабчинці. На пропозицію створити об’єднану територіальну громаду (ОТГ) у Моївці сказали: «Ні!» Тепер хочуть приєднатися. Що вплинуло на зміну рішення?

— Думаю, конкретні справи спонукали сусідів проситися до нашої громади, — розповіла «Голосу України» голова Бабчинецької ОТГ Ніна Зварич. — Побачили, як змінилося наше село за короткий час після створення ОТГ, порівняли зі своїм... Люди більше довіряють справам, а не словам.

Два центри — під одним дахом

Два новосілля планують відзначити нинішнього року у Бабчинцях. Приблизно на 60—70 відсотків уже готовий будинок для двох центрів — надання адміністративних послуг (ЦНАП) і безпеки. В іншій новобудові розміститься сільська амбулаторія. Обидві споруди зводять з нуля.

— Амбулаторію будуємо у рамках державної програми «Сільська медицина», — розповідає Ніна Зварич. — Але громада також зробила свій внесок, до того ж, немалий, у сумі понад вісімсот тисяч гривень. Уже маємо медичний автомобіль.

Щодо іншої новобудови, спершу її планували під Центр безпеки. Написали проект на фінансування з Державного фонду реконструкції і розвитку. Отримали кошти у сумі 5,5 мільйона гривень. Однак вирішили розмістити у будівлі ще й ЦНАП. За словами керівника громади, таке поєднання дасть можливість зекономити кошти на обслуговування приміщення, а також сприятиме зручному управлінню сервісами. Внесок громади у будівництво двох центрів — майже мільйон гривень.

— Стіни у будівлі готові, перестінки теж, як і перекриття, зведено дах, — каже Ніна Зварич. — На придбання меблів і необхідної комп’ютерної техніки кошти пообіцяли від програми «U-LEAD з Європою». У новій структурі вже шість робочих місць, іще одне віддалене — у старостинському окрузі села Вила Ярузькі, що входить до ОТГ.

Новостворений ЦНАП обслуговуватиме ще й мешканців сусідніх населених пунктів Ямпільського району.

Мільйон гривень — від... сонця

У Бабчинцях надзвичайно красивий сільський парк. У ньому обладнали ігрові майданчики для дітей, зони відпочинку для дорослих. Це була одна з перших конкретних справ, реалізованих ОТГ. Капітально відремонтували приміщення дитячого садка. На його оновлення витратили торік мільйон гривень. Тривають роботи із зовнішнього утеплення стін дитячої установи. Так само утеплюють будівлю школи. Раніше замінили стару покрівлю. Провели ремонт і в приміщенні сільради. В ньому також утеплили стіни.

У селі Вила Ярузькі після об’єднання з’явився водогін. У ще одному населеному пункті, що входить до ОТГ, — селі Букатинка, відкрили дитячий садок. У Бабчинцях з’явилися тротуари, вуличні ліхтарі, ремонтують сільські дороги.

— Через наше село проходить дорога державного значення, — каже співрозмовниця. — Проїжджа частина потребує ремонту. Дорога не наша, але псує враження від нашого населеного пункту. Коли її відремонтують?

Після створення ОТГ суттєво зріс бюджет громади. Наприклад, торік отримали 14 млн грн власних надходжень плюс дев’ять млн грн субвенції на розвиток інфраструктури. На території села працює два потужні сільськогосподарські підприємства, що сплачують податки за оренду землі. Ще одне джерело надходжень — податок на доходи фізичних осіб. У майбутньому матимуть надходження коштів від використання сонячної енергії.

— Громада передала в оренду земельні ділянки, на яких раніше були силосні ями, — каже Ніна Зварич. — Вони ніким не використовувалися. Одна з підприємницьких структур вирішила встановити сонячну станцію. Загалом під новий проект передали 27 гектарів. Нині підприємці виготовляють документи на її облаштування. За попередніми підрахунками, громада отримуватиме від підприємницької структури протягом року майже мільйон гривень податку.

Як пояснила голова, з підприємцями уклали соціальну угоду. Документ передбачає відрахування коштів на інфраструктурний розвиток села.

— Станцію ще не почали будувати, а нам уже переказали п’ятсот тисяч гривень, — уточнює керівник громади. — Причому заплатили авансом, за п’ять років наперед. Річ у тім, що кошти дуже потрібні нині, коли в нас споруджуються два згадані об’єкти. Підприємці з розумінням поставилися до нашої пропозиції.

Запрошуємо на збори і сесію

Приємною несподіванкою для голови Бабчинецької ОТГ стало запрошення від сусідів з Моївки. Тієї само громади, яка у 2016-му відмовилася йти на об’єднання з Бабчинцями.

Сільський голова Моївки Олександр Вівдич повідомив, що його односельці вирішили приєднатися до Бабчинецької ОТГ, тому хочуть поспілкуватися з керівником громади, депутатами.

— Разом із декількома депутатами їздили в Моївку на збори і на зібранні депутатів сільради були присутні, — каже Ніна Зварич. — Було багато запитань. На всі відповіли. У необхідності об’єднання сусідів переконало інше — зміни у нашому селі, які вони бачать особисто або про які дізнаються від людей. То найкращий аргумент.

За словами Ніни Зварич, депутати ОТГ не заперечують проти приєднання ще однієї громади. Якщо це станеться, у Бабчинецькій ОТГ буде чотири населені пункти із загальною кількістю мешканців — 4700 осіб.

Довідково

На 30 червня ЦВК призначила вибори старости і депутатів села Моївка Чернівецького району, громада якого вирішила приєднатися до Бабчинецької ОТГ.