Українська делегація в ПАРЄ у Страсбурзі.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.

Українська делегація вирішила припинити роботу в сесії Парламентської асамблеї Ради Європи на знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму, що відкриває шлях до повернення делегації РФ в організацію без виконання міжнародних зобов’язань. Про це вчора у Фейсбуці повідомив голова нашої делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. Українські парламентарії тимчасово повернуться до зали для участі в оскарженні повноважень російської делегації. Україна вимагатиме повністю позбавити росіян повноважень, а також права обіймати керівні посади в комітетах. В. Ар’єв також написав, що «делегація звертається до Верховної Ради з необхідністю терміново розглянути питання зупинення участі України в ПАРЄ в подальшому».

Також Володимир Ар’єв у Фейсбуці повідомив, що наша делегація у ПАРЄ звертається до Президента України та МЗС негайно виробити чітку позицію щодо подальшої участі нашої держави в органах Ради Європи.

Демарш українських парламентаріїв ухвалено на знак протесту проти рішення Асамблеї, яка вночі з понеділка на вівторок підтримала резолюцію, що істотно звужує можливості накладання санкцій на делегацію РФ, а також на інші держави — порушниці принципів РЄ.

Президент України Володимир Зеленський у Фейсбуці написав, що «розчарований рішенням ПАРЄ». «Минулого тижня я особисто обговорював це питання з Президентом Франції та Федеральним канцлером Німеччини. Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того як Росія виконає принципові вимоги Асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше», — заявив глава держави. Він подякував українській парламентській делегації та дружнім національним делегаціям, які мужньо боролися до кінця. «Головним аргументом за повернення стали необхідність захисту прав людини та громадянина як найвищих демократичних цінностей, — додав Президент. — Маю надію, що в питанні захисту демократичних цінностей ні в кого не було думок про цінності матеріальні». «А ще дуже хочу побачити, як прихильники повернення російської делегації в Асамблею — організацію, яка 70 років захищає верховенство права в Європі, — відстоюватимуть та вимагатимуть іншого повернення — повернення полонених українських моряків», — наголосив В. Зеленський. Він нагадав, що саме 25 червня сплив термін виконання відповідного наказу Міжнародного трибуналу з морського права. «З нетерпінням чекаємо, як задекларовані тези щодо верховенства права будуть втілені у реальне життя», — написав український лідер.

У МЗС України схвалену в Страсбурзі резолюцію назвали «неприпустимою поступкою Москві, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи». Відповідну заяву опубліковано на сайті міністерства. «Суттєве послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачене ухваленою резолюцією, відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків з боку Російської Федерації, кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов’язань, а також резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію», — наголосили у відомстві.

У міністерстві зазначили, що рішення ПАРЄ «є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації». У заяві йдеться, що, «на жаль, це сталося внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з другого — заохочує агресора, йдучи йому на поступки». У МЗС також зауважили: «Моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Європи. Це були саме ті країни, які у своїй нещодавній історії або були окуповані СРСР, або сьогодні потерпають від російської окупаційної влади, яка продовжує здійснювати агресію і вбивати їхніх громадян. І саме вони достойні вважатися справжніми захисниками цінностей тієї Європи, до якої належить Україна».

Українську позицію в Страсбурзі під час голосування підтримали Грузія, Естонія, Латвія та Литва. Проти повернення росіян були більшість делегатів з Польщі, Великої Британії та Швеції. Загалом повернення РФ підтримали 118 делегатів організації, 62 висловилися проти, 10 утрималися.

Варто окремо наголосити, що на момент, коли голосування вже мало розпочатися, з’ясувалося, що в депутатів Асамблеї не було тексту рішення з поправками. Проект документа не встигли перекласти французькою, яка є офіційною мовою РЄ. Через це президент ПАРЄ Ліліан Морі-Паск’є оголосила, що відкладає початок голосування на кілька годин. Водночас, як інформує «Європейська правда», у депутатів не було тексту рішення й англійською. Таким чином, дебати відбулися без вивчення нового змісту документа. Попри заклики нашої делегації перенести голосування на наступний день, президент організації відмовила в цьому запиті. Голосування відбулося опівночі. Це безпрецедентний випадок, такого в історії Асамблеї ще не було. Член української делегації Олексій Гончаренко повідомив у Фейсбуці, що деякі депутати заснули просто в залі. До речі, у новітній історії ПАРЄ ніколи не було такого, щоб ключову резолюцію ставили на голосування в понеділок, тобто без можливості обговорити зміст документа.

Отже, рішення, ухвалене в Страсбурзі, принципово змінює санкційний механізм.

Як повідомляє «Європейська правда», до регламенту додається норма, яка скасовує право ПАРЄ накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, у тому числі РФ. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування в комітетах Асамблеї — незважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати. Водночас залишається право повністю відмовити в підтвердженні повноважень делегації окремої держави. Імовірно, може бути схвалено також дрібніші точкові санкції, але щодо останнього резолюція є нечіткою. Серед депутатів ПАРЄ є різночитання норм документа, позицію з цього приводу має бути узгоджено ближчими днями. Окрема норма рішення дозволяє РФ подати список своєї делегації посеред сесії (за статутом делегація подається лише перед початком першої сесії року).

Уже зранку вівторка російська делегація подала заявку на підтвердження своїх повноважень у Парламентській асамблеї Ради Європи. За пропозиції грузинської делегатки було розпочато процедуру оскарження повноважень делегації РФ. Окремо голова української делегації Володимир Ар’єв оскаржив повноваження росіян на процедурних підставах, ґрунтуючись на тому, що у складі російської делегації є депутати, обрані по багатомандатному округу, включно з голосами мешканців українського Криму, і обрання цих осіб до Держдуми є сумнівним.

Наші депутати в ПАРЄ не приховують обурення рішенням організації. Член української делегації в Асамблеї Ірина Геращенко у Фейсбуці заявила, що ті 118 політиків, які голосували за повернення Росії, тепер «несуть відповідальність за вбивства українців на Донбасі і в Криму, за знущання над політв’язнями». «Гроші для них виявилися набагато важливіші, ніж принципи», — заявила І. Геращенко. Вона зауважила: «Символічно, що цю страшну резолюцію Рада Європи прийняла 25 червня — у той день, коли російська сторона мала обов’язково звільнити наших моряків, саме місяць давався трибуналом на звільнення бранців Кремля. Цього не відбулося». Також І. Геращенко висловила здивування тим, що резолюцію підтримали депутати від Нідерландів. «Днями міжнародна слідча група оприлюднила результати трагедії МН17. Встановила причетність росіян до вбивства 280 осіб. Сьогодні голландські депутати проголосували за повернення Росії в ПАРЄ. Впевнена чомусь, що вони ніколи не зустрічалися з родинами жертв, не були на похованні останків...» — написала вона.

Учора в Страсбурзі українці та друзі України проводили демонстрації проти безумовного повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи (на знімку нижче).

Фото Андрія Лавренюка (Укрінформ).