У понеділок правоохоронні органи Болгарії провели широкомасштабну операцію із затримання організованої злочинної групи, що займалася перекиданням мігрантів на Захід. Як повідомив журналістам заступник головного прокурора Болгарії Іван Гешев, було затримано 17 осіб, які брали участь у незаконному трафіку людей.

Група була добре законспірована й усі ролі в ній були детально розписані. Кілька людей відповідали за пошук заможних біженців, які готові заплатити хороші гроші за їхнє перекидання в благополучніші європейські країни. Невелику групу формували в Туреччині й перекидали її до кордону з Болгарією. Їх передавали в руки «фахівців», які таємно проводили охочих потрапити в західний рай через турецько-болгарський кордон. Біженців зустрічали на болгарській стороні й перевозили у великі міста. Тут громадян Афганістану, Іраку, Пакистану переховували в районах масового проживання ромського населення. У ці квартали поліція ніколи не навідується, а їх мешканці, як правило, не мають місцевої реєстрації й живуть, як вільний вітер. Розчинити в такому середовищі людей, дуже схожих на циган, не було проблемою. А потім за першої слушної нагоди біженців доставляли до кордону із Сербією й навіть переводили через нього.

Оплата цих «послуг» відбувалася через так звану систему хавала (з арабської перекладається як передача). Вона з’явилася в країнах Індостану задовго до формування західної банківської системи й використовувалася іммігрантами, які заробляли гроші на Заході й пересилали їх своїм родичам. У її основі — взаємозалік вимог і зобов’язань між різними брокерами. Ця система взаєморозрахунків добре знайома вихідцям із країн Середнього Сходу, Африки та Азії.

Заступник головного прокурора зазначив, що є дані про участь у злочинній групі прикордонних поліцейських Болгарії. «Немає сенсу приховувати, що в цій діяльності неможливо працювати без сприяння й логістики державних службовців. Це правда. Так, таким групам допомагають за великі гроші люди, що перебувають на державній службі. Як допомагали вони цій групі — розслідуватиме й доводитиме слідство. Це лише справа часу», — пояснив представник прокуратури Болгарії.

Для деяких прикордонних поліцейських сприяння злочинній групі в переправленні нелегалів через кордон було дуже хорошою надбавкою до зарплати. Відмовлятися від такого підробітку було несила. Тепер винним доведеться відповідати за це в суді, не кажучи вже про втрату «хлібного місця».