Більшість опитаних людей не знають, кого чинне українське законодавство відносить до ветеранів. Про це заявили представники громадської організації «Юридична Сотня».

«Для більшості опитаних було складно правильно визначити категорії, які, за законодавством, належать до ветеранів. Відповідь «військовий, який воював на сході України (в районах проведення АТО/ООС)», безперечно, дали всі. А от з іншими категоріями почалися проблеми. Хоча опитування проводилося серед ветеранів, вони не знали, що такий статус, відповідно до чинного законодавства, мають також особи, які отримали інвалідність унаслідок участі в Революції Гідності, добровольці з інвалідністю чи особи, які проживають на території, де ведуться бойові дії, отримали поранення і стали особами з інвалідністю, – розповідає юристка ГО «Юридична Сотня» Юлія Морій. – Лише 4 % знали, що чинне законодавство містить норму, згідно з якою учасники духового оркестру, котрі виступали на фронті перед воїнами Другої світової війни вважаються ветеранами».

83 відсотки респондентів упевнені, що добровольці давно мають право на статус учасника бойових дій. «Добровольці досі не вважаються офіційно ветеранами, відповідно до чинного законодавства. Лише 17 % опитаних знають про це. Добровольці можуть здобути статус ветерана лише за умови, що отримають інвалідність під час участі в бойових діях. Або також сім’ї загиблих добровольців отримують статус та підтримку від держави, хоча із цим теж виникає дуже багато проблем», – пояснює юристка ГО «Юридична Сотня».

Згідно з опитуванням, зазначає Юлія Морій, 7 відсотків респондентів не знали, що ветерани не звільняються від сплати військового збору, не мають можливості отримувати кредити на власний бізнес чи не мають пріоритетності при прийомі на державну службу.

У громадській організації «Юридична Сотня» розповіли, що в двох опитуваннях взяли участь 595 та 1436 респондентів. Одне з них пропонувало перевірити знання про ветеранські статуси, а друге стосувалося пільг. Лише 3 % опитаних змогли правильно відповісти на всі запитання. Більшість дали правильну відповідь лише на половину запитань.

Опитування проведено завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Україна)».