На знімку: під час виступу «Барського МХАТу» у залі не буває вільних місць.

Проект для захисників країни презентував у Вінниці аматорський творчий колектив «Барський МХАТ» за підтримки Барської міської об’єднаної територіальної громади. Його учасники так розшифровують абревіатуру — міський художній аматорський театр.

Колектив виграв грант Українського культурного фонду на реалізацію проекту соціальної реабілітації захисників країни з допомогою засобів театрального мистецтва. Про це розповів керівник проекту, фахівець з питань культури та туризму Барської ОТГ Роман Григорьєв.

— Готуємо виставу за відомим твором Івана Карпенка-Карого «Сто тисяч», — каже пан Роман. — До участі у п’єсі залучили колишніх учасників АТО. Для того щоб, по-перше, підтвердити істину, що наші захисники вміють не тільки зброю в руках тримати; по-друге, їхні побратими більше довірятимуть такій творчій трупі.

За словами співрозмовника, прем’єра відбудеться восени у рідному місті. Потім виставу покажуть для вінничан. Далі продовжать гастролі на сході — у Маріуполі, Сєвєродонецьку, Слов’янську, а також в одному з реабілітаційних таборів для атовців.

Режисер-постановник вистави Ірина Дєдова проводить зустрічі з громадськими організаціями, волонтерами. Каже, знайшла виконавців на окремі ролі у «Всеукраїнському об’єднанні учасників АТО та волонтерів». Допоміг керівник організації Анатолій Слівінський. Очолювана ним організація пообіцяла сприяння театру у його гастрольній поїздці.

Сума гранту, 300 тисяч гривень, дає можливість творчому колективу повною мірою реалізувати свій задум. «На жаль, так само сповна вилікувати душі захисників, скалічених війною, навряд чи вдасться, однак, безсумнівно, вони отримають позитивний заряд від перегляду вистави», — розповідають актори театру.

Фото зі сторінки театру у Фейсбуці.