Коломийська виправна колонія.

Фото зі сторінки Коломийської виправної колонії у Фейсбуці.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини провела засідання Координаційної ради з питань реалізації національного превентивного механізму. У спеціальній доповіді «Про стан дотримання права на медичну допомогу в’язнів в установах пенітенціарної системи у 2018 році» згадуються й прикарпатські установи: Коломийська виправна колонія та Івано-Франківський слідчий ізолятор.

Так, зокрема, в розділі «Медична допомога в слідчих ізоляторах» ідеться про те, що облаштування кабінетів для медоглядів не відповідає міжнародним стандартам і вимогам вітчизняного законодавства. В них недостатньо природного та штучного освітлення, не дотримано необхідного рівня вентиляції. Порушення температурного режиму, обмеження можливості перебування на свіжому повітрі, формальне проведення поточної дезінфекції приміщень виявлені в обох установах.

Із порушенням статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» без відповідних ліцензій здійснюють господарську діяльність із медичної практики 126 медичних закладів ДКВСУ (Державної кримінально-виконавчої служби України). Надання меддопомоги в місцях попереднього ув’язнення та позбавлення волі здійснюється незаконно, крім медичних частин та лікарні у Київській області та столиці.

Саме тому громадські активісти звернулися з офіційним листом до Міністерства юстиції з вимогою взяти на контроль це питання, а до керівників філій Центру охорони здоров’я ДКВСУ — посилити роботу з отримання ліцензії в усіх медичних закладах, щоб вони могли законно надавати послуги ув’язненим та засудженим.

Івано-Франківська область.