Фото Олени ХУДЯКОВОЇ (Укрінформ).

Після ухвалення в Асамблеї в ніч на 25 червня резолюції, яка дає змогу російським депутатам повернутися до роботи в організації, делегація Росії вже у вівторок уранці вперше після 2015 року прибула до Страсбурга. Але група парламентаріїв у перші ж хвилини засідання оскаржила їхні повноваження одразу за двома процедурами. Перша — через порушення Москвою основоположних норм міжнародного права. Друга — оскарження на процедурних підставах, оскільки до складу делегації РФ увійшли депутати, обрані по багатомандатному округу, який включав у себе голоси жителів анексованого Росією Криму.

Отож учора питання щодо оскарження повноважень російської делегації в ПАРЄ розглядала спеціальна комісія на основі доповіді, яку представляли в другій половині дня. На момент верстки номера підсумків обговорення відомо не було. Зауважимо, що делегація, чиї повноваження оскаржуються, бере участь у роботі організації, але не голосує за своє питання.

Відомо, що в ніч на 25 червня профільні комітети Асамблеї, які розглядали питання повноважень делегації РФ, ухвалили рекомендацію підтвердити їх навіть без мінімальних санкцій, що лишалися дозволеними після понеділкового рішення ПАРЄ. Як інформує «Європейська правда», моніторинговий комітет, який розглядав питання порушень принципів Ради Європи з боку РФ та членів російської делегації, не знайшов підстав, щоб пропонувати Асамблеї накладати на росіян будь-які обмеження. Окрім того, як пише видання, у доповіді комітету серед вимог та закликів до Москви не виявилося пунктів, що стосуються окупованого Криму, нападу РФ на Донбас та фактичного контролю на цій території, за винятком згадки про збитий авіалайнер MH17.

«Якщо ПАРЄ підтвердить повноваження російської делегації, то я б, на місці Верховної Ради, відкликав запрошення ПАРЄ брати участь у спостереженні за нашими парламентськими виборами. Адже ПАРЄ з російськими депутатами та ПАРЄ без них — це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці, — написав у Фейсбуці напередодні голосування очільник МЗС України Павло Клімкін. — І зрештою, хто ці люди, щоб навчати нас демократії після того як вони дозволили РФ повернутися в ПАРЄ? Хто дуже хоче, нехай бере учать у складі двосторонніх місій спостереження. Але довіри до цієї Асамблеї в нас більше немає. Маємо на це повне право».

У вівторок П. Клімкін повідомив, що МЗС відкликає посла зі Страсбурга для консультацій. Зі свого боку Представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба у Фейсбуці зауважив, що «виклик посла на консультації щодо майбутніх параметрів участі України в Раді Європи — таке ми робимо вперше з 1995 року — відколи вступили до організації. І це чіткий сигнал». «Не можу достеменно сказати, що зрештою буде, але напевно знаю, що три ключові правила залишаються незмінними: спираємося на реальність; нас б’ють — ми б’ємо; граємо до кінця», — написав Д. Кулеба.

На ситуацію в Страсбурзі відреагували й у Вашингтоні. Співголова Комітету в міжнародних справах Палати представників США конгресмен-республіканець Майкл Маккол заявив, що рішення Асамблеї про усунення обмежень проти РФ, яка продовжує анексію й окупацію Криму, є нічим іншим як заохоченням агресії Кремля, яку висловлює більшість країн Європи. Президент Конгресу українців Канади Олександра Хичій висловила позиції, що своїм рішенням Асамблея зрадила принципам Ради Європи щодо захисту прав людини, демократії й верховенства права, повідомляє Укрінформ.

Протестували проти рішення ПАРЄ й обурені українці. У вівторок у Києві активісти влаштували пікетування посольств країн, які підтримали повернення Росії в ПАРЄ, а також офісу Ради Європи. Почали свій маршрут вони від Посольства Австрії в Україні (на знімку).