Ось на що перетворилися картини художника Довганя через чиїсь непродумані дії.

Художники Михайло Довгань й Аліна Славгородська.

Фото надано Михайлом ДОВГАНЕМ.

Дощові потоки води і намулу знищили сто картин заслуженого художника України з Тульчина, що на Вінниччині, Михайла Довганя. Чому митець подає до суду на сільську голову?

Майстерня Михайла Довганя розташована у... млині. Там само — виставкова зала. І все це — під одним дахом у приміщенні, що в приміському з Тульчином селі Кинашів. Художник ще займається підприємницькою діяльністю. Від роботи млина сплачує податки до сільського бюджету. Частину будівлі відвів під майстерню і виставкову залу. Планував створити відповідну обстановку, організовувати виставки майстрів пензля. Каже, млини були і залишаються гомінким місцем. Тут багато чого можна почути, підгледіти цікаві образи. Однак нині споруда справляє гнітюче враження. Приміщення залито водою і намулом.

— Якби сільська рада не знищила захисний вал, цього б не сталося, — розповів Михайло Довгань. — Раніше ж такого не було. Дощові води, що стікали згори, зупиняв насип. Потік також потрапляв у трубу в траншеї. Вал розгорнули, траншею засипали — і маємо результат. Не стихія винна в тому, що сталося, а чиїсь бездумні дії.

— Намулу нанесло стільки, що двері не можна було відчинити, — каже Михайло Довгань.

Двері не відчинялися — лізли через вікно

— У приміщення пробиралися через вікно. Від побаченого мені стало зле. Тепер уже й дверей нема, їх хтось украв.

Четвертий раз заливає дощовими водами майстерню з 2017-го, відколи зруйнували земляний вал. На його місці проклали тротуар. За словами співрозмовника, у такий спосіб сільрада благоустроїла цю частину села. Одним стало зручніше ходити, а до інших потекла вода.

— Вода тепер біжить до нас безперешкодно, — каже Михайло Довгань. — Уперше це сталося, як зараз пам’ятаю, 22 вересня 2017-го. Тоді я самотужки впорався з наслідками. Усе одно написав листа сільській голові. Просив відновити захисну споруду. Попереджав про можливе повторення. Ніхто не звернув уваги на мої прохання. Через деякий час нас залило ще раз, потім ще був випадок, а тепер уже не тільки вода, а й намул поплив згори.

Чоловік уточнює, що нагорі розташоване кладовище. Весь цей намул нанесло зі святого місця.

Михайло Довгань стверджує, що після останнього стихійного лиха особисто звертався до сільської голови Олени Баленко. Не почув у відповідь не тільки співчуття з того приводу, що сталося, а й слів про відновлення захисної споруди. Чоловік звернувся із заявою до голови Тульчинської райдержадміністрації.

Відведення стічних вод перевірять експерти

— Комісія вже обстежила будівлю, пошкоджену під час зливи, — каже голова Тульчинської РДА Віталій Чуба. — Склали відповідний акт про завдані збитки. Своє слово мають сказати ще експерти.

За словами керівника району, експерти встановлять, на підставі яких документів прокладали тротуар, як було враховано ситуацію з відведенням стічних вод. Ще одна експертиза визначить шкоду, завдану картинам художника.

— Після отримання результатів прийматимемо відповідні рішення, — каже керівник району. — Зокрема, шукатимемо можливість компенсувати завдані збитки.

Ректор Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін телефонував Довганю і пообіцяв приїхати у Тульчин найближчим часом. Можливо, фахівці академії проведуть експертизу пошкоджених картин.

— Більшість полотен у такому плачевному стані, що взагалі не підлягають реставрації, — каже художник.

Довгань щороку організовує мистецький пленер «Подільська вольниця». Запрошує митців із різних областей держави, а також з-за кордону. Проводить «вольницю» спільно з Національною академією мистецтв України.

Щоразу в ньому бере участь академік Андрій Чебикін. До речі, роботи учасників пленеру згодом виставляють на експозиції у стінах Академії мистецтв.

— Якщо і після цього випадку всі залишаться байдужими і не змусять сільського голову відновити захисний вал, тоді стане зрозумілим ставлення влади нашого району до мистецтва. З одного боку, місто піднімають на щит слави проведенням фестивалю Операфест-Тульчин, а з другого — не можуть вплинути на сільського голову.

Журналіст мав намір вислухати також думку керівника Кинашівської громади пані Баленко. У сільській раді відповіли, що вона у відпустці.