Важко сказати, що це! Нова економічна стратегія, якою з усіх білбордів хвалиться Прем’єр-міністр, переконуючи, що «знає, вміє, діє», чи чергові передвиборчі загравання з електоратом. Хай би як було, а Кабінет Міністрів України під завісу своєї плідної діяльності фіналізував рішення про підвищення пенсій громадянам, які мають великий стаж роботи, але малі пенсії — через невеликі зарплати. Про це повідомив глава уряду України Володимир Гройсман на засіданні Кабміну минулого тижня.

Прем’єр-міністр наголосив, що підвищення пенсій — це черговий етап реформи. Про його необхідність, мовляв, Володимир Гройсман говорив ще в січні минулого року — під час робочої поїздки до Маріуполя. Тоді, після проведення перерахунку для понад 10 млн пенсіонерів, а також після ухвалення рішення про підвищення пенсій військовим пенсіонерам, категорія працівників з невеликими пенсіями і великим стажем залишалася найбільш незахищеною.

За словами глави уряду, вже з 1 липня жінки, які мають стаж понад 30 років, і чоловіки зі стажем понад 35 років отримають підвищення пенсій. В середньому пенсія становитиме не менше двох тисяч гривень. Це буде черговим етапом перерахунку пенсій. Далі збільшення відбуватиметься в автоматичному режимі.

Минулого місяця уряд встановив граничну ціну на опалення та гарячу воду. За відповідну постанову проголосувала більшість міністрів. Зниження має відбутися з початком наступного опалювального сезону — в середньому на 14% там, де вартість однієї гігакалорії вища за 1,2 тис. грн. Саме таку вартість в уряді вважають ринково обґрунтованою. Лідером завищеної вартості тепла й гарячої води є місто Сміла. Серед областей — Черкаська та Волинська. Рішення підтримали не всі міністри. Деякі вважають його ризикованим і політичним.

І знову пряма мова Прем’єра: «Я давав доручення і рік тому, і півроку, що зробіть мені нормальний аудит компаній. На чому все завершилося? Формально підійшли, а потім сказали, що все нормально? А люди далі продовжують платити на 400-800 грн більше?..», — обурюється Володимир Гройсман.

Утім «за» висловилися не всі міністри. Очільниця Міністерства фінансів — проти. Каже, що це внесе ще більший хаос у комунальну галузь. Та й функція контролю — не в компетенції уряду. Але Оксана Маркарова в цій залі — в меншості. Попри зауваження чотирьох членів уряду, рішення таки ухвалили: 15 «за».

«Як ми рахуємо середньою температуру по палаті, такою і буде послуга наступного опалювального сезону... ні я, ні Маркарова, ні Омелян не беремо участі у політичному процесі», — вважає міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

З нового опалювального сезону вартість 1 гігакалорії тепла не має перевищувати 1,4 тис. грн, якщо встановлений лічильник, і 35,21 грн за кв. м житла, якщо він відсутній.

Відбудуться зміни і в оплаті за гарячу воду. Максимальна вартість 1 куб. м за наявності рушникосушарки буде 83 грн, і 75 грн — якщо її у ванній немає.

Поживемо — побачимо?

І насамкінець. В Укрзалізниці розповіли, що з моменту запуску Kyiv Boryspil Express ним скористалися вже 400 тис. пасажирів.

У прес-релізі залізничного відомства зазначено, що відразу після початку запуску поїзда в листопаді минулого року пасажиропотік у місяць становив усього 50 тис. осіб. Але поступово він почав збільшуватися, на маршрут знову повернулися поїзди, які спочатку були в розкладі, однак їх вважали за доцільне зняти через недостатнє завантаження.

Фото: focus.ua