У зв’язку з призначенням дочасних виборів народних депутатів України газетою «Голос України» започатковано правовий лікнеп із найпоширеніших запитань, пов’язаних з реалізацією громадянами свого виборчого права. Отже:

Коли відбудуться вибори?

Відповідно до Указу Президента України № 303/2019 від 21 травня 2019 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» вибори призначено на 21 липня 2019 року.

Скільки маємо обрати народних депутатів?

Кількісний склад Верховної Ради України становить 450 депутатів.

За якою системою обиратимемо?

За змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою, де 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі поки що за закритими виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, решта 225 депутатів обираються за мажоритарною системою в одномандатних виборчих округах.

Представники яких політичних партій потраплять до парламенту?

До парламенту потрапляють політичні партії, які отримують на виборах не менше 5% голосів виборців.

Які є етапи виборчого процесу?

* висування кандидатів у депутати;

* утворення виборчих комісій (крім Центральної виборчої комісії);

* реєстрація кандидатів у депутати;

* проведення передвиборної агітації;

* утворення спеціальних виборчих дільниць, що існують на тимчасовій основі;

* складання списків виборців, їх перевірка та уточнення;

* голосування;

* підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування;

* встановлення результатів виборів депутатів та їх офіційне оприлюднення;

* припинення повноважень окружних та дільничних виборчих комісій.

Хто має право голосувати?

Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років.

Які документи треба взяти з собою на дільницю?

Обов’язково документ, який підтверджує вашу особу та громадянство (залежно від перебування в Україні чи за кордоном: внутрішній паспорт (ID-паспорт) або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, тимчасове посвідчення громадянина України, військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби), картка (довідка) установи кримінально-виконавчої системи (для осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі).

Як отримати бюлетень?

Бюлетень видається виборцю після того, як він пред’явить документ, що посвідчує його особу та громадянство.

Після пред’явлення документа один із членів комісії знаходить ваше прізвище в списку виборців для голосування за кандидатів у депутати Верховної Ради, після чого під розписку видається виборчий бюлетень.

Як голосувати?

Кожен виборець голосує особисто. Тобто до кабінки для голосування заходить лише людина, яка голосуватиме, сторонніх осіб там бути не повинно. Після голосування не можна показувати свій виборчий бюлетень, фотографувати його з метою поширення в мережі Інтернет чи в будь-який інший спосіб ознайомлювати з ним третіх осіб. Такі дії можуть тлумачитися як порушення таємниці голосування та стати підставою для притягнення до відповідальності.

Заповнені бюлетені слід кидати, попередньо згорнувши, в прозору скриньку, яка стоятиме неподалік від виходу з кабінки.

Для голосування вдома або не за місцем реєстрації проживання необхідно написати відповідну заяву до територіальної виборчої дільниці, надавши відповідні довідки, які посвідчують причину необхідності такого голосування.

Чи можна проголосувати декілька разів?

Ні. Бюлетень для голосування видається у разі перебування виборця у списку виборців на конкретній виборчій дільниці. Включення до такого списку здійснюється лише на одній виборчій дільниці.

Якщо в списках виборців не знайшли своє прізвище

У цьому випадку або якщо виявляться неточності в прізвищі, імені чи матимуть місце технічні описки (наприклад, неправильний переклад прізвища, імені, по батькові) в списках виборців, законодавством дозволено здійснити відповідні правки на виборчій дільниці. Проте виправляти помилки у день виборів можна лише на підставі відповідного рішення суду. Таке право на виправлення помилок у списках мають голова, заступник і секретар дільничної комісії. Для чого ці особи повинні зробити відповідну позначку в графі «Примітки» в списку виборців. Якщо виборця немає у списку або у списку є неточності, які унеможливлюють правильну ідентифікацію виборця, виборець не допускається до голосування.

Центральна виборча комісія надала також деякі роз’яснення стосовно особливостей голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Як реалізують своє виборче право внутрішньо переміщені особи?

Статтею 8 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачено, що внутрішньо переміщена особа реалізує своє право голосу, зокрема, на виборах народних депутатів України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців», згідно з якою за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на цих виборах, орган ведення Державного реєстру виборців (далі — орган ведення Реєстру) може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, тобто до 15 липня 2019 року включно. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Як виборцю дізнатися адресу його виборчої дільниці?

З інформацією щодо адреси виборчої дільниці можна ознайомитись у розділі «Виборчі округи та дільниці» на веб-сайті Центральної виборчої комісії у розділі «Державний реєстр виборців» або звернувшись особисто до відділу ведення Реєстру по свою виборчу адресу.

Який порядок звернення виборця до органу ведення Реєстру в разі зміни його персональних даних?

Кожен виборець у разі зміни його персональних даних може особисто звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі. До заяви додаються документи (копії документів), що підтверджують ці зміни.

У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру.

Виборець, який постійно не здатний пересуватися самостійно, може уповноважити на подання такої заяви іншу особу.

Виборець, який проживає чи перебуває за межами України, звертається із заявою до відповідної закордонної дипломатичної установи України (стаття 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців»).

Далі буде.