Майже 4,6 млн тонн хлібних культур намолочено з 1,4 млн гектарів, тобто з 15 відсотків площ.

За інформацією Мінагрополітики, найбільше нині засипали зерна у засіки сільгоспвиробники Миколаївщини — 1,2 млн тонн, Одещини — 890 тис., Херсонщини — 800 тис., Дніпропетровщини — 600 тис., Запоріжжя — 520 тис., Донеччини — 210 тис., Харківщини — понад 160 тис. тонн. Середня врожайність у масштабах країни — 31,7 ц/га (у 2018-му на цей час була 29,7 ц).

Збирають пшеницю, ячмінь, горох, а також озимий ріпак.

Тим часом протягом другої декади червня через спекотну та суху погоду в більшості областей погіршилися умови для наливу зерна ранніх колосових і вегетації пізніх сільгоспкультур. Особливо в північних, східних та центральних областях, де в червні було мало опадів (від 5 до 20% норми) і почалася ґрунтова посуха різної інтенсивності. Про це йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометцентру, передає Українська зернова асоціація з посиланням на «АПК-Інформ».

Інтенсивне накопичення тепла (а суми ефективних температур майже в 1,5 разу перевищували норму) призвело до передчасного дозрівання ранніх зернових. Так, в південних областях воскова та повна стиглість зерна озимих настала на 1,5—2,5 тижня раніше середніх термінів. А у західних — колос пошкоджено фузаріозом. При цьому агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх культур, зокрема соняшника, кукурудзи, сої, переважно задовільні.