Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. Українцям також пропонується 3 липня прожити один день без цієї шкідливої тари.

Як зазначив напередодні міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, спробувати добу пожити без пластику пропонується закладам торгівлі та послуг, супермаркетам, магазинам, ринкам тощо. Ну і, звісно ж, простим громадянам, адже пакетам давно є альтернатива, зокрема у вигляді екоторбинок, паперових пакетів, сіток, що називають авоськами.

Міністр наголосив, що мета акції — сформувати нову екологічну поведінку, яка вже давно притаманна жителям європейських країн, та привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів і, як наслідок, непоправного забруднення довкілля, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику.

Тим часом у Києві сьогодні збиратимуть поліетилен на головній водній артерії України — річці Дніпро. І робитимуть це у незвичний спосіб — на каяках.

Серед присутніх буде проведено конкурс на найбільший улов сміття, переможець отримає приз. Також організатори підготували вікторини та цікаву інформацію про вплив поліетилену на життя людини.

Щодо України, то у парламенті зареєстровано законопроект № 9507 від 28.01.2019, який передбачає заборону реалізації поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікронів з 1 січня 2022 року. Також законопроектом передбачено обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) відповідно до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

Утім, варто зазначити, що схожі законопроекти уже вносилися, але так і не дійшли до розгляду. Можливо, врешті це станеться. Хочеться вірити.

До слова

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого. У природному середовищі поліетилен розкладається понад двісті років, а пластик — майже 450. Водночас деякі вчені вважають, що пластик лише розпадається на шматочки, які з часом стають меншими.

Нині про повну або часткову відмову від пластику заявили вже в понад 40 країнах. В Євросоюзі до 2021 року хочуть заборонити поліетиленові пакети, одноразовий посуд, навіть соломинки. Цю ініціативу уже підтримали понад 250 компаній відомих брендів.

Ілюстрація: Остап Семерак (Facebook)