Центральна виборча комісія

Постанова

від 2 липня 2019 року

м. Київ

№ 1413

Про виконання судових рішень у справі № 855/186/19

До Центральної виборчої комісії 19 червня 2019 року надійшла заява політичної партії «Партія Шарія» разом з іншими документами щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, висунутих 9 червня 2019 року на З’їзді цієї партії та включених до виборчого списку кандидатів у народні депутати України вказаної партії, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, зокрема Шарія Анатолія Анатолійовича.

Відповідно до частини другої статті 76 Конституції України, частини першої статті 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України» депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Виявлення обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у народні депутати України, права бути обраною депутатом згідно зі статтею 9 зазначеного Закону, є підставою для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про відмову в реєстрації такого кандидата в народні депутати України.

З огляду на викладене, з метою встановлення факту відповідності, зокрема Шарія А. А., вищевказаним вимогам Конституції України та Закону України «Про вибори народних депутатів України» Центральна виборча комісія звернулася до Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Міністерства закордонних справ України для отримання належної інформації.

Так, відповідно до наданої Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством закордонних справ України інформації Шарій А. А. судимості не має, у закордонних дипломатичних установах України відсутня інформація про його виїзд за межі України з метою отримання політичного притулку чи проживання за кордоном, також не зафіксовано факту перебування Шарія А. А. на консульському обліку.

Крім того, згідно з отриманими від Державної прикордонної служби України відомостями інформація стосовно перетину державного кордону України Шарієм А. А. за останні п’ять років у базі даних цієї служби відсутня.

На повторне звернення Комісії до Державної прикордонної служби України з метою уточнення відповідної інформації з 1 січня 2010 року надано відповідь, за змістом якої інформація у базі даних зберігається протягом п’яти років, а відомостей стосовно перетину державного кордону України Шарієм А. А. з 24 червня 2014 року до теперішнього часу вчергове не виявлено.

Проте, за інформацією з відкритих джерел, Шарій А. А. понад п’ять років тому виїхав за кордон і тривалий час проживає за межами України.

За результатами розгляду вказаних документів, враховуючи, що наявні в Комісії документи та матеріали не давали підстав для встановлення факту проживання Шарія А. А. в Україні протягом останніх п’яти років, Центральна виборча комісія відповідно до пункту 7 частини першої статті 60 Закону України «Про вибори народних депутатів України» постановою від 24 червня 2019 року № 1270 відмовила в реєстрації Шарія А. А. кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії «Партія Шарія» під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 26 червня 2019 року у справі № 855/186/19 визнано протиправною та скасовано постанову Центральної виборчої комісії від 24 червня 2019 року № 1270 в частині відмови в реєстрації кандидатом у народні депутати України Шарія А. А., а також зобов’язано Комісію розглянути заяву політичної партії «Партія Шарія» щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в частині реєстрації Шарія А. А. кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії «Партія Шарія» під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року та зареєструвати його кандидатом у народні депутати України на вказаних виборах.

Постановою Верховного Суду від 30 червня 2019 року зазначене рішення Шостого апеляційного адміністративного суду в частині задоволення позовних вимог щодо зобов’язання Центральної виборчої комісії розглянути заяву політичної партії «Партія Шарія» в частині реєстрації Шарія А. А. кандидатом у народні депутати України та зобов’язання Комісії зареєструвати його кандидатом у народні депутати України скасовано та прийнято у цій частині нове судове рішення, яким у задоволенні відповідних позовних вимог відмовлено. Зобов’язано Центральну виборчу комісію повторно розглянути заяву політичної партії «Партія Шарія» стосовно реєстрації кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в частині реєстрації Шарія А. А. кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії «Партія Шарія» під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року з урахуванням висновків суду, викладених у цій постанові. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Зокрема, у постанові від 30 червня 2019 року Верховний Суд указав на те, що протокол промови HDIМ.NGO/0181/18/RU, яка відбулася в рамках щорічної наради Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), оприлюднений 13 вересня 2018 року на офіційному сайті ОБСЄ як письмовий доказ підтвердження законності прийняття оскаржуваної постанови, не є достовірним доказом непроживання Шарія А. А. в Україні протягом останніх п’яти років.

Також суд зазначив, що «оскільки у ЦВК були відсутні достовірні дані про непроживання Шарія А. А. в Україні протягом останніх п’яти років, то відповідач, за наявних на момент прийняття оскаржуваного рішення документів, не мав підстав для відмови у реєстрації кандидатом у народні депутати України Шарія А. А.».

У зв’язку з цим Комісія зазначає, що нею в межах визначених законодавством України повноважень вжито вичерпних заходів, спрямованих на встановлення дотримання Шарієм А. А. вимог Конституції України та Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Інших документів щодо проживання вказаної особи в Україні, ніж ті, що були наявні в Комісії на час прийняття нею постанови від 24 червня 2019 року № 1270, до Центральної виборчої комісії не надходило.

Згідно зі статтею 1291 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.

Частиною другою статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

За змістом частин першої, третьої статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, пов’язаних із виборчим процесом, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження — з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції. Судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду такої категорії справ набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

Центральна виборча комісія наголошує, що згідно з позицією Верховного Суду, викладеною в постанові від 30 червня 2019 року в справі № 855/186/19, висновок Центральної виборчої комісії щодо непроживання Шарія А. А. в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року не підтверджено належними та допустимими доказами.

Разом з тим наявні в Комісії документи, отримані від Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Міністерства закордонних справ України, не містять відомостей щодо вказаних обставин.

Зазначене унеможливлює виконання судових рішень у справі № 855/186/19 в інший спосіб, ніж прийняття Центральною виборчою комісією рішення про реєстрацію Шарія А. А. кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії «Партія Шарія» під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 1291 Конституції України, частини другої статті 14, частин першої, третьої статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України, пункту 9 частини другої статті 30, частин першої, другої статті 54, частини першої статті 56, частин першої, шостої, восьмої статті 58, частин дев’ятої — одинадцятої статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись статтями 11 — 13, пунктом 6 статті 19 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», Центральна виборча комісія постановляє:

1. Зареєструвати кандидата в народні депутати України Шарія Анатолія Анатолійовича, включеного до виборчого списку політичної партії «Партія Шарія» під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

2. Виборчий список кандидатів у народні депутати України політичної партії «Партія Шарія» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 24 червня 2019 року № 1271 перед позицією щодо кандидата в народні депутати України Бондаренко О. О., включеної до вказаного виборчого списку під № 2, доповнити новою позицією такого змісту:

«Шарій Анатолій Анатолійович, народився 20 серпня 1978 року, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня, включений до виборчого списку під № 1».

3. Копію цієї постанови та посвідчення кандидата в народні депутати України встановленої форми видати представнику політичної партії «Партія Шарія» в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

4. Цю постанову оприлюднити в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії Т. СЛІПАЧУК.

Друкується на підставі договору з ЦВК та згідно з наданими нею оригіналами.