Працює лише обладнання, задіяне для відкачування шахтної води та подачі повітря. Видобуток палива тимчасово завмер, і як довго триватиме така ситуація, ніхто достеменно сказати не може.

Свій протест висловили шість гірників шахти «Гірська» ДП «Первомайськвугілля», серед яких начальник дільниці й профспілковий лідер. Вони відмовляються підніматися на поверхню.

А відключили два єдині на Луганщині вугільні підприємства за борги. Більш детальний аналіз свідчить, що ані «Первомайськвугілля», ані «Лисичанськвугілля» досі не уклали договори з постачальником електроенергії.

Логіка тут досить проста: ДП не платять за електроенергію, тому нині немає постачальників, які хотіли б з ними працювати. ДП уже скористалися можливістю, яку їм давав постачальник «останньої надії», потім з державного резервного фонду виділили кошти і погасили майже всю суму боргу перед енергопостачальником. Далі три місяці — з квітня по червень — підприємства знову мали справу з генеральним постачальником і знову відносини з ним не склались. Звісно, через заборгованість.

Власне, ситуація була очікуваною. Попередження про відключення об’єктів, зайнятих видобутком вугілля, були, і обласна влада певним чином на них реагувала. З цього приводу відбулася низка нарад та засідань комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, надіслано звернення до центральних органів влади, Прем’єр-міністра країни, Міністерства енергетики з проханням не доводити ситуацію до такого рівня, коли доведеться приймати нестандартне, авральне рішення.

— Враховуючи те, що ситуація почала погіршуватися, ми заявили про заборону на відключення електроенергії, — розповідає директор департаменту житлово-комунального господарства Луганської ОДА Віталій Сурай. — На жаль, наші повноваження доволі обмежені. Питання потрібно вирішувати стратегічно на рівні уряду.

Цими днями на Луганщині перебувають представники міністерств, які вивчають ситуацію щодо Станиці Луганської. Користуючись нагодою і в рамках спільних дій, обласна влада налаштована порушити й питання вугільних підприємств.