Підтримка нашої країни в оборонній сфері, інвестиції, розширення дії Угоди про вільну торгівлю, спрощення візового режиму, протидія російській агресії — ключові теми перемовин Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, які відбулися у вівторок у Торонто. «Канада справді є другом України. Вона підтвердила це реальними кроками з підтримки нашої країни у санкційній політиці проти агресії Росії, а також у збереженні суверенітету та захисті територіальної цілісності», — заявив В. Зеленський на спільній прес-конференції із Д. Трюдо.

В. Зеленський у Торонто на спільній прес-конференції із Д. Трюдо заявив, що Україна зможе досягнути прогресу в урегулюванні ситуації на Донбасі лише політико-дипломатичним шляхом. «І врешті-решт змусимо Росію припинити ескалацію, встановити стале припинення вогню, забезпечити розведення сил та звільнення всіх українських полонених. Дієвим інструментом для цього є продовження санкційної політики», — цитує главу держави його прес-служба. За словами Президента, особливо важливе питання обмежень стосовно РФ у контексті невиконання Москвою рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення наших 24 моряків та повернення захоплених українських кораблів.

В. Зеленський зазначив, що Україна зацікавлена поглибити співпрацю з Канадою у військовій сфері, зокрема, що стосується канадської військової тренувальної місії UNIFIER, яка діятиме в Україні до 2022 року. «Ми домовилися про постачання бронетехніки і про те, що розвиватимемо співпрацю у цій сфері», — зауважив глава держави й уточнив, що повідомить усі деталі після підписання відповідних угод.

У свою чергу Джастін Трюдо підтвердив поступ у питанні підтримки нашої держави в захисті території та суверенітету. «Так, ми просуваємося вперед у дискусіях щодо питання збройної підтримки України. Окрім військової місії, у якій бере участь Канада, ми також додали Україну до списку для закупівлі канадської зброї. І це позитивне рішення», — цитує Прем’єр-міністра прес-служба В. Зеленського.

Сторони також повідомили, що країни працюватимуть над розширенням дії двосторонньої Угоди про вільну торгівлю на сферу послуг та інвестицій. Було домовлено й про підписання найближчим часом Угоди про молодіжні обміни, яка дасть змогу громадянам двох країн за спрощеною процедурою здійснювати взаємні подорожі з метою навчання та працевлаштування на термін до одного року. Також В. Зеленський повідомив, що канадська сторона запропонувала приєднати Україну до програми Trusted Tra-velers, яка передбачає спрощену процедуру приїзду українців до Канади.

Іншою важливою частиною візиту Президента стала участь у Конференції з питань реформ в Україні, яка 2—4 липня відбувається у Торонто. Під час виступу на панелі «Громадськоорієнтована демократія» В. Зеленський як глава української делегації заявив, що Канада є прикладом тієї держави, якою хотіла б стати Україна: державою успішних, заможних людей, що живуть у гармонії та злагоді із зовнішнім світом, навколишнім середовищем і собою. Він переконаний, що найвищою цінністю держави має бути людина. «Людина — понад усе. Не людина для держави, а держава для людини», — цитує Президента його прес-служба. У числі ключових завдань він назвав перемогу над корупцією і створення незалежних судів.

Не оминув В. Зеленський і тему ситуації на Донбасі. «Повернення наших територій, полонених, настання миру — це найголовніше. Це перше, що має забезпечити держава, яка орієнтована на громадянина. І тут нам не обійтися без вашої підтримки», — звернувся Президент до учасників конференції. За його словами, перед Україною стоять два великі виклики: економічний та інформаційний. За попередніми оцінками, для відновлення Донбасу потрібно понад 10 мільярдів євро. За словами Президента, восени цього року буде проведено відповідний форум у Маріуполі для іноземних інвесторів, що зацікавлені у фінансуванні інфраструктурних та гуманітарних проектів. Окремо він акцентував увагу, що ми маємо повертати не лише свої території, а й своїх людей. Те, що Донбас і Крим — Україна, має нарешті почути й усвідомити керівництво Росії, зазначив В. Зеленський.

До речі, з нагоди відкриття конференції з підтримки реформ в Україні канадське МЗС оприлюднило заяву, що Канада вживе заходів, аби жителі окупованого Донбасу не могли використати російські паспорти для в’їзду в країну. «Канада також здійснює конкретні дії проти тривалої російської агресії в Україні та засуджує рішення Росії видавати російські паспорти українським громадянам на Донбасі. Канада вживе заходів, щоб гарантувати, що ці паспорти не можуть бути використані для поїздок в Канаду», — йдеться у заяві.

Ситуація на Донбасі стала головної темою і під час зустрічі в Торонто В. Зеленського зі спеціальним представником США Куртом Волкером. Президент поінформував, що Росія не демонструє доброї волі для врегулювання конфлікту, не підтримала запропоноване Україною «хлібне перемир’я», тривають обстріли, зокрема й автомобілів медичної допомоги, на тимчасово окупованій території Донбасу обмежується діяльність СММ ОБСЄ.

В Торонто відбулися і окремі зустрічі В. Зеленського із віце-президентом Світового банку з питань регіону Європи та Центральної Азії Сірілом Мюллером, першим заступником директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девідом Ліптоном, керівництвом Світового конгресу українців та Конгресу українців Канади.

Глава держави разом із дружиною Оленою також вшанував пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 років.

На знімку: Володимир Зеленський та Джастін Трюдо.

Фото прес-служби Президента України.