У вівторок уряд Румунії виступив із проектом офіційної резолюції, у якій названо дати проведення чергових президентських виборів. Перший тур призначений на 10 листопада, а другий, якщо знадобиться, — на 24 листопада.

Нині цю посаду, з 21 грудня 2014 року, займає Клаус Йоханніс, який несподівано для всіх переміг у другому турі виборів, хоча в першому значно поступився своєму опонентові.

Дати проведення двох турів виборів було визначено під час консультацій прем’єр-міністра Румунії Віоріки Денчіле з представниками Постійного виборчого органу країни.

Як зазначають румунські ЗМІ, проект урядової резолюції попередньо було обговорено та погоджено міністерством внутрішніх справ з Постійним виборчим органом. Цей проект буде винесено на голосування уряду наступного тижня.

Президент Румунії Клаус Йоханніс ще в неділю заявив у Брюсселі, куди він приїхав на засідання Європейської Ради, що знову балотуватиметься на посаду президента своєї країни. Тим самим він припинив усі чутки про те, що буде одним з основних кандидатів на найвищі посади в Європейській Раді чи в Єврокомісії.

Останні соціологічні опитування, проведені в Румунії, свідчать, що К. Йоханніс залишається найпопулярнішим політиком у країні й без особливих зусиль отримає від народу другий мандат довіри.

У правлячій Соціал-демократичній партії поки ще не вирішили, хто може протистояти на майбутніх виборах Йоханнісу. Відомо лише, що прем’єр-міністр Віоріка Денчіле відмовилася брати участь у президентських перегонах, але погодилася із пропозицією висунути від правлячої коаліції свого кандидата.

І тут слід нагадати, що вибори в Європарламент, які відбулися в Румунії 26 травня, соціал-демократи «вчисту» програли проєвропейським партіям країни. Не виключено, що їхнього кандидата спіткає така само доля й на президентських виборах.

Румунські видання вважають, що гідно опонентом Клауса Йоханніса може стати голова нового політичного утворення — Альянсу 2020 USR-PLUS Дан Барна.