В обласному центрі представники одразу тридцяти шкіл, гімназій і ліцеїв області отримали навчальну зброю — автомати Калашникова і пістолети Макарова. Її використовуватимуть при вивченні предмета «Захист Вітчизни». Процедура передачі зброї відбувалася просто на плацу збірного пункту облвійськкомату (на знімку).

У тому була своя глибока символіка. Бо саме звідси проводжають на строкову службу солдатів-новобранців зі всієї Полтавщини. І, на переконання не лише їхніх командирів та наставників, молоді захисники Вітчизни повинні приходити у Збройні Сили зі знаннями азів військової підготовки та відповідними практичними навичками. Останні, звісно, неможливо здобути, якщо бачив табельну зброю армійця лише в кіно чи по телевізору...

За словами заступника обласного військового комісара Едуарда Бородая, Полтавщина стала першим у нашій державі регіоном, де централізовано й системно за сприяння органів влади та місцевого самоврядування почали відновлювати матеріально-технічну базу для викладання предмета «Захист Вітчизни» у загальноосвітніх навчальних закладах. Водночас попереду ще більше роботи. Адже згадана «тридцятка» — то менше десяти відсотків од усіх таких закладів, яким належить отримати навчальну зброю...

Неважко здогадатися, що головною перепоною на цьому шляху сьогодні залишається відсутність у школах, гімназіях і ліцеях обладнаних за всіма сучасними стандартами й нормативами кімнат для зберігання зброї. Однак ще два-три роки тому загальноосвітніх навчальних закладів із належно підготовленими для цього приміщеннями було кілька на всю область... Робота із забезпечення умов для прийому таких «арсеналів» триває. Тільки-но інші школи завершуватимуть облаштування відповідних кімнат, їм також передаватимуть навчальні автомати й пістолети.

При цьому обласна програма патріотичного виховання передбачає збільшення годин на вивчення предмета «Захист Вітчизни». Для школярів, гімназистів і ліцеїстів закуповуватимуть військову форму, в якій вони опановуватимуть практичні навички, братимуть участь у різноманітних змаганнях відповідного профілю. В загальноосвітніх навчальних закладах регіону облаштовуватимуть також стрілецькі тири.

Фото з сайту Полтавської ОДА.