На Вулецьких пагорбах вшанували загиблих у 1941 році львівських професорів.

В урочистостях взяли участь ректори львівських та польських університетів, викладачі й студенти, а також представники міської та обласної влади, духовенства, Генерального консульства Польщі.

Після захоплення міста фронтовими частинами вермахту есесівцями одними з перших були заарештовані Казимир Бартель, який тричі очолював уряд Польщі, письменник Таудеш Бой-Желенський, професори Роман Ренцький, Володимир Серадзький, Броніслав і Зигмунд Лоншан та інші. Їх розмістили в бурсі Абрагамовичів, а на світанку наступного дня 39 професорів розстріляли на Вулецьких пагорбах. Керував цією акцією бригадефюрер СС Е. Шонгард. Так фашисти зачищали місто від «особливо небезпечних елементів».

У студентському парку Національного університету «Львівська політехніка» в 2011 році відкрили пам’ятник, який складається з 10 каменів, що символізують 10 Божих заповідей. Один камінь ніби збитий — він символізує п’яту заповідь — не убий. Це був спільний проект українських і польських скульпторів та архітекторів Олександра Сьліви, Олега Трофименка та Дмитра Сорокевича.

Фото прес-служби ОДА.